Veel mensen beginnen met vol goede moed in de sportschool om te werken aan een sterker en fitter lijf. Helaas haken veel mensen na verloop van tijd af en stoppen met sporten. Een van de redenen waarom mensen niet meer de sportschool bezoeken is dat zij hun doelen niet bereiken. Door deugdelijke begeleiding kunnen beginnende maar juist ook ervaren sporters om hun doelen te bereiken. Het bereiken van sportdoelen verhoogt de met een duur woord de retentie in sportscholen. Dat klinkt logisch, maar wat zegt de wetenschap hier eigenlijk over? Zorgt een goede begeleiding van sporters dat zij beter hun doelen bereiken en dat zij minder snel, of niet afhaken. Wij probeerden het voor je uit te zoeken en liepen tegen een studie uit 2023 aan die dit uitzocht. Meer weten? Lees snel verder.
Wat hebben de onderzoekers gedaan?
De onderzoekers includeerden 45 getrainde mannen en vrouwen en verdeelden hen in twee groepen. Beide groepen volgden een 8 weken durend krachttrainingsprogramma waarin zij het hele lichaam trainden en geïnstrueerd werden om in elke oefening tot spierfalen te gaan. Echter een groep moest het programma zonder begeleiding doorlopen. Terwijl de andere groep tijdens elke training werd begeleid. Tijdens de begeleiding werd elke sporter geïnstrueerd om de oefening correct ui te voeren en werd daarnaast gemotiveerd om tot spierfalen de oefening uit te voeren.
De onderzoekers schatten de lichaamssamenstelling met een bio-impedantiemeting (toegegeven dat is niet de beste methode om lichaamssamenstelling te schatten), spierdikte van de biceps, triceps en quadriceps met ultrageluid en de 1RM op de squat en bankdrukken voor en na het trainingsprogramma.
Wat bleek? Voor wat het waard is, was de toename van de vetvrije massa op basis van de bio-impedantiemeting groter bij de groep die begeleiding kreeg, dan de groep die geen begeleiding kreeg.
Ook was bij de groep die begeleiding kreeg de spierdikte van de triceps en bovenste delen van de quadriceps meer toegenomen, dan bij de groep die geen begeleiding kreeg. De toename van de spierdikte van de andere gemeten spieren was hetzelfde in beide groepen. Verder was de 1RM op de squat meer toegenomen bij de groep die begeleiding kreeg, dan bij de groep die geen begeleiding kreeg.
Tenslotte de afhakers. Bij de groep die geen begeleiding kreeg, haakten uiteindelijk 7 mensen af en deze werden dus niet meegenomen in de eindmetingen. Bij de groep die wel begeleiding kreeg, haakten uiteindelijk maar 2 personen af.
Trainingsbegeleiding zorgt er dus voor dat sporters betere resultaten behaalden en dat ze minder snel afhaken, dan sporters die wel begeleiding krijgen. Wij denken (speculeren) zelf dat er uiteindelijk echt gemotiveerde sporters overbleven in de groep die niet begeleid werd en dat zij nog redelijk hard trainden. En omdat ze hard trainden, hadden ze mooie eindresultaten.
En dus….
Trainingsbegeleiding zorgt voor betere resultaten dan op eigen houtje gaan trainen. Dat komt onder andere door het zogenaamde Hawthorne effect. Het Hawthorne effect betekent dat wanneer je door iemand wordt geobserveerd je net wat meer je best doet, of ongewenst gedrag niet vertoont.
Ook zorgt goede trainingsbegeleiding dat je wordt gecorrigeerd als je een oefening niet goed uitvoert. Daardoor stimuleert een oefening beter de spieren die je wil ontwikkelen. Tenslotte fungeert trainingsbegeleiding als een stok achter de deur. Het hebben van een trainer zorgt ervoor dat je voelt dat je jezelf moet verantwoorden als je een training overslaat.
De resultaten van deze studie zijn goed nieuws voor sportcentra. Investeren in goede begeleiding verhoogt namelijk de retentie en daarmee de winstgevendheid van een sportcentrum. Het kost namelijk veel meer geld om nieuwe klanten te werven, dan om trouwe klanten te behouden. Voor de sporter is het goed nieuws dat fitnessbegeleiding je trainingsresultaten verbetert en je sporten beter volhoudt. Zorg er wel voor dat je investeert in goede begeleiding en niet met de eerste (maar niet de beste) trainer in zee gaat. Overigens leidt niet alleen trainingsbegeleiding ervoor dat je trainingen effectiever zijn. Ook deskundige intensieve voedingsbegeleiding zorgt ervoor dat je meer kennis opbouwt over verantwoorde voeding en je beter een verantwoord voedingspatroon kan volhouden. Wij durven er zelfs geld op te zetten dat wanneer je deskundige trainings- en voedingsbegeleiding zoekt je nog effectiever je trainingsdoelen haalt. En daarom sluiten we dit bericht af met een kleine tweak van fitnessgoeroe Jack Lalanne: “If training guidance is king, nutritional counseling is queen, and sleeping like a baby is an empire. Put them together, and you’ve got a kingdom.”