Walk of life, loop voor je leven

Als trouwe bezoeker van deze digitale stek ben je vooral geinteresseerd in het opbouwen van spiermassa en spierkracht en dat begrijpen we. Toch willen we nieuws over hoe je gezond oud kan worden, je niet onthouden. En om gezond oud te worden, hoef je niet eens zo heel veel geks te doen; geen sapkuren, vergeet dagenlang vasten, schrap intensieve trainingsprogramma’s en annuleer je mindfulnesscursus. Nee gewoonweg door veel te stappen, blijf je de Grim Reaper een paar stappen voor. Het wetenschappelijk bewijs van de gezonde effecten van wandelen komen stapsgewijs binnen, maar begint nu toch behoorlijk overtuigend te worden. In dit bericht beschrijven we met name de gezonde effecten van lopen.

Verband tussen dagelijks aantal stappen en vroegtijdig overlijden

In augustus 2021 verscheen er een meta-analyse waarin het verband is onderzocht tussen het aantal stappen per dag en vroegtijdig overlijden. Bij een meta-analyse voegen onderzoekers alle geschikte goed uitgevoerde onderzoeken over een bepaald onderwerp bij elkaar en analyseren deze grondig. De onderzoekers keken naar studies waarbij het verband tussen aantal dagelijkse stappen zetten en vroegtijdig overlijden is onderzocht. Uiteindelijk vonden de onderzoekers 7 geschikte studies waarin (schrik niet) bij meer dan 175.000 mensen het verband tussen het aantal dagelijks gezette stappen en vroegtijdig overlijden is onderzocht.

De resultaten die de onderzoekers vonden, waren indrukwekkend; zo vonden de onderzoekers dat mensen die dagelijks slechts 2.700 stappen zetten 200% meer kans maakten om vroegtijdig te overlijden, dan mensen die dagelijks 16.000 stappen zetten. Waarom is dat indrukwekkend? Omdat iedereen wel weet dat roken de kans op vroegtijdig overlijden vergroot. Roken vergroot echter de kans op vroegtijdig overlijden met ‘maar’ ongeveer 70 tot 80%, terwijl de kans op vroegtijdig overlijden door weinig stappen zetten veel groter is. Het is daarbij overigens onbelangrijk hoe snel je die stappen zet; het gaat om het totaal aantal gezette stappen per dag.

Pas op de plaats

Als kritische lezer zul je nu je terecht kunnen opmerken dat er inderdaad een verband is tussen aantal dagelijkse gezette stappen en vroegtijdig overlijden, maar dat de meta-analyse niet de richting van het verband aantoont.

Anders gezegd; de meta-analyse toont niet aan dat weinig wandelen de oorzaak is van vroegtijdig overlijden. De meta-analyse toont aan dat er een correlatie tussen wandelen en vroegtijdig overlijden is. Bij een correlatie is er een verband tussen twee variabelen (in dit geval wandelen en vroegtijdig overlijden), maar het is niet duidelijk of weinig wandelen de oorzaak is voor vroegtijdig overlijden. Er is geen direct bewijs voor een causaal (oftewel oorzakelijk) verband tussen wandelen en vroegtijdig overlijden, omdat die studies wegens duidelijke ethische bezwaren niet kunnen worden uitgevoerd. Als je namelijk denkt dat wandelen goed voor de gezondheid is, mag je niet binnen je onderzoek een deel van de proefpersonen wandelen ontzeggen en de andere deelnemers wel laten wandelen. Dat zou net zoiets zijn als je denkt dat roken ongezond is een deel van proefpersonen verplichten om te roken.

Er is wel wetenschappelijk bewijs over het oorzakelijk verband tussen aantal stappen zetten per dag en de gezondheid. En we weten dat mensen met een goede gezondheid doorgaans langer leven.

Zo weten we op basis van een meta-analyse uit 2015 dat wandelprogramma’s die maximaal één jaar duren tot een lagere rusthartslag, vetpercentage en cholesterol- en bloedsuikerspiegel en betere bloeddruk leiden. Een lagere rusthartslag, vetpercentage en cholesterol- en bloedsuikerspiegel en betere bloeddruk verlagen allemaal het risico op het krijgen van fatale hart- en vaataandoeningen.

Het hebben van hoge bloeddruk vergroot bijvoorbeeld de kans op ernstige vaatschade. En die ernstige vaatschade is vaak de oorzaak voor een fataal hartaanval en/of beroerte.

Lopen dus

Drie keer per week een full body krachttrainingsprogramma doen, is prima voor het opbouwen van spiermassa en -kracht. Ook zal je gezondheid er een flinke boost van je training krijgen. Ben je echter buiten deze full body training inactief, dan is het voor je gezondheid zinvol om in de benen te gaan. Het gaat er daarbij niet om dat je gaat hardlopen, maar gewoon wandelen. Dat wandelen is niet alleen maar gezondheid maar ook voor je budget. Benzineprijzen zijn namelijk inmiddels de 2 euro/L gepasseerd en het einde van de stijgende benzineprijzen is nog niet in zicht.

Wil je meer weten over de positieve effecten van wandelen op budget en milieu? Lees dan dit artikel dat we schreven voor www.eigenkracht.nl. Ben je overtuigt over het positieve effect van wandelen op je gezondheid, maar zoek je nog muziek voor je wandelrondje? Neem dan eens dit, dit en dit nummer op in je afspeellijst.