Klachten van de nek

Als we het over nekpijn hebben, is dit eigenlijk voor iedereen wel duidelijk wat dat is en waar het zit. Het gebied waar nekpijn ervaren wordt, is het gebied dat aan de bovenzijde begrensd wordt door het occiput (onderkant van het achterhoofd), aan de laterale zijden door de musculi trapezii (monnikskapspier) en aan de onderzijde door een horizontale lijn door de spinae scapuale. Wat je vaak samen met schouderpijn ziet, is uitstralende pijn naar de arm, het hoofd, of de schoudergordel. Onder de bevolking komt nekpijn veel voor.

Aspecifieke of mechanische nekpijn
Bij dit type nekpijn zijn er geen aanwijzingen voor beschadiging van specifieke anatomische structuren in de nek. Vaak is de oorzaak niet goed vast te stellen en denkt men vaak aan “het kou vatten” of “het verkeerd op een kussen gelegen hebben”. Het kan ook acuut ontstaan door bijvoorbeeld het stoten van het hoofd. Wat de pijn veroorzaakt is bijna altijd een acute of chronische overbelasting van de nek, van de cervicale wervelkolom. Bij beroepen waar de nek veel belast wordt, komt relatief veel nekpijn voor. Een slechte houding bij beeldschermwerk kan ook aanleiding geven tot nekpijn.

Nekhernia
Uitstralende pijn in één arm de belangrijkste klacht van een cervicale HNP. De pijn is aanwezig in een bepaald vrij scherp afgegrensd segment. Met de pijn gepaard gaan tintelingen. Naast de pijn in de arm is er ook vaak pijn in de nek aanwezig. Deze nekpijn kan vooraf gaan aan de pijn in de arm of ermee gepaard gaan. Wanneer men hoest, niest of perst kunnen de klachten toenemen (bij een lumbale HNP komt dit vaker voor). De pijnklachten nemen vaak toe wanneer men de nek in retroflexie brengt, dit ik ook het geval wanneer de nek in ipsilaterale felxie gebracht wordt. De klachten kunnen ook toenemen wanneer de nek naar contralateraal (tegenovergestelde zijde) wordt bewogen en daarbij de aangedane arm horizontaal zijwaarts te bewegen. De aangedane zenuw wordt op deze manier gerekt. Een cervicale HNP heeft meestal een goede prognose. Wanneer men niet behandeld wordt, zijn de ergste klachten over na 4 tot 6 weken. De behandeling van een cervicale HNP bestaat uit pijnstilling en rust.

Whiplash
Een whiplash is een verondersteld lichamelijk letsel aan de nek en/of rug wat het gevolg is van een ongeval of andere plotselinge gebeurtenis waarbij het lichaam voor- of achteruit beweegt en het hoofd tegelijkertijd niet wordt gesteund. Lichamelijke symptomen bij een whiplash kunnen zijn:
• Stijfheid in de nek
• Aangezichtspijn
• Pijn in hoofd en nek
• Ondefinieerbare pijnen in rug en ledematen
• Ernstige problemen met de concentratie
• Tintelen in de vingers
• Stemmingswisselingen
• Vermoeidheid
• Vergeetachtigheid
• Oorsuizingen
Er zijn meer vrouwen aangedaan dan mannen.

Spondylolisthesis
Hierbij is er een wervel afgeschoven naar dorsaal ten op zichte van de wervel die er onder ligt. Patiënten hebben de neiging om de nek met de handen te ondersteunen omdat ze het gevoel hebben dat hij “loszit”.

Cervicale artrose
Wat precies de oorzaak is van
artrose is niet bekend. Het ontstaat door een verandering van kraakbeen. Er treed pijn, bewegingsbeperking en crepitatie op doordat het kraakbeen minder glad wordt en verdwijnt. Bij cervicale artrose is bevindt deze slijtage zich in de nek en kan men daarvan nekpijn ondervinden.

Overige weinig voorkomende oorzaken:
• Maligniteiten
• Subarachnoïdale bloedingen
• Torticollis
• Reumatoïde artritis

Bronnen:
E. Rubin, Farber, JL, Pathology (2007), Lippincott-Raven, Philadelphia, New York
H. de Vries, de Jongh, TOH, Grundmeijer, HGLM, Diagnostiek van alledaagse klachten (2011), Bohn Stafleu van Lofhum, houten
EH van de Lisdonk, van den Bosch, WJHM, Lagro-Janssen, ALM, Ziekten in de huisartspraktijk (2008), Elsevier gezondheidszorg, Maarssen