Oorzaak, gevolgen en behandeling cervicale hernia nuclei pulposi (nekhernia)

[De belangrijkste klacht van een cervicale hernia pulposi (nekhernia) is uitstralende pijn in een arm. De ernst van de pijn kan erg verschillen. Bij de een is de pijn maar matig aanwezig en bij de ander is de pijn erg heftig aanwezig. De klachten kunnen zo heftig aanwezig zijn dat men ernstig beperkt wordt in het dagelijkse leven. Hernia nuclei pulposi wordt vaak afgekort als HNP.

Klinische verschijnselen van een cervicale HNP
Zoals hierboven al beschreven is uitstralende pijn in één arm de belangrijkste klacht van een cervicale HNP. De pijn is aanwezig in een bepaald vrij scherp afgegrensd segment. Met de pijn gepaard gaan tintelingen. Naast de pijn in de arm is er ook vaak pijn in de nek aanwezig. Deze nekpijn kan vooraf gaan aan de pijn in de arm of ermee gepaard gaan. Wanneer men hoest, niest of perst kunnen de klachten toenemen (bij een lumbale HNP komt dit vaker voor). De pijnklachten nemen vaak toe wanneer men de nek in retroflexie brengt, dit ik ook het geval wanneer de nek in ipsilaterale flexie gebracht wordt. De klachten kunnen ook toenemen wanneer de nek naar contralateraal (tegenovergestelde zijde) wordt bewogen en daarbij de aangedane arm horizontaal zijwaarts te bewegen. De aangedane zenuw wordt op deze manier gerekt.

Aanvullend onderzoek nekhernia
Wanneer men niet zeker is over de klinische diagnose kan er aanvullend onderzoek gedaan worden. Wanneer er overwogen wordt om de patiënt te opereren vindt er ook aanvullend onderzoek plaats.

Oorzaak nekhernia
Een cervicale HNP wordt veroorzaakt door een uitpuilende tussenwervelschijf. Daardoor kunnen zenuwen beknelt raken die de pijnklachten veroorzaken. De zenuwwortel die het vaakst aangedaan is, is wortel C7, deze wortel is aangedaan bij 60 procent van de cervicale HNP. De wortel C6 is in 25 procent van de cervicale HNP de oorzaak van de pijnklachten, C8 in 8 procent van de gevallen en C5 in 4 procent van de gevallen.

Beloop, prognose en behandeling nekhernia
Een cervicale HNP heeft meestal een goede prognose. Wanneer men niet behandeld wordt, zijn de ergste klachten over na 4 tot 6 weken. De behandeling van een cervicale HNP bestaat uit pijnstilling en rust. Als daarmee de klachten niet over gaan kan er overwogen worden om te opereren. Door middel van een operatie wordt de wortelcompressie opgeheven. Bij ongeveer 80 procent is een operatie succesvol als behandeld.

Bronnen:
A. Hijdra, Koudstaal, PJ, Roos, RAC, Neurologie (2003), Elsevier gezondheidszorg, Maarssen
EH van de Lisdonk, van den Bosch, WJHM, Lagro-Janssen, ALM, Ziekten in de huisartspraktijk (2003), Elsevier gezondheidszorg, Maarssen
Parveen Kumar, Michael Clark, Clinical Medicine (2002), W.B. Saunders, Philadelphia