Koorts bij kinderen

Normaal varieert de lichaamstemperatuur tussen de 36,5 en 37,5°C. We spreken van koorts wanneer de lichaamstemperatuur verhoogd is tot boven de 38°C. Kinderen die koorts hebben, hebben meestal een onschuldige aandoening zoals een infectie. Het is belangrijk om echter ernstigere oorzaken uit te sluiten zoals meningitis (hersenvliesontsteking) bijvoorbeeld. Kinderen die koorts hebben, kunnen daarbij ook convulsies hebben. Ouders met kinderen met koorts zijn vaak bang voor iets ernstigs.

Wanneer je vermoedt dat je kind koorts heeft is het belangrijk dat je de temperatuur ook daadwerkelijk opmeet. Ouders denken vaak dat hun kinderen koorts hebben zonder dat ze de temperatuur ook daadwerkelijk hebben opgemeten. Toch blijkt dat ouders wel vaak goed in kunnen schatten of hun kinderen koorts hebben of niet. Kinderen voelen warm aan en zweten wanneer ze koorts hebben.

Oorzaken van koorts bij kinderen
Bacteriële infectieziekten
De oorzaak van koorts bij kinderen is meestal onschuldig. Er zijn een heleboel onschuldige bacteriële infecties die koorts bij kinderen kunnen geven. Behalve deze onschuldige aandoeningen zijn er ook meer ernstigere bacteriële infecties. In het begin van de infectie kunnen ze alleen koorts als verschijnsel geven en eventueel andere symptomen zijn vaak aspecifiek. Een voorbeeld van een ernstige bacteriële infectie is meningitis. Een meningitis kan zowel door een virus als door een bacterie ontstaan. Wanneer een meningitis door een virus ontstaat, is de prognose gunstiger dan wanneer de meningitis door een bacterie ontstaat. Een meningitis veroorzaakt door een bacterie kan erg snel fataal zijn. Een meningokokkenmeningitis kan zelf binnen 12 uur fataal zijn. Het is dus heel belangrijk erg belangrijk dat verschijnselen die bij een meningitis kunnen passen vroeg ontdekt worden om zo snel met de behandeling te kunnen beginnen en daarmee ernstige gevolgen te voorkomen. Een bacteriële meningitis behandelt men met antibiotica. Verschijnselen die bij een meningitis kunnen passen bij een jong kind zijn; koorts en overgeven. Wanneer een kind met koorts plotseling veel zieker wordt in een hele korte tijd is dit alarmerend voor een meningitis. Er is meestal ook sprake van nekstijfheid en er kunnen kleine rode plekjes op de huid verschijnen.

Een andere wat ernstiger bacteriële infectie kan een pneumonie (longontsteking) zijn. Andere belangrijke aandoeningen die door een bacteriële infectie veroorzaakt kunnen worden zijn; urineweginfecties en gastro-enteritis.

Virale infectieziekten
De meest voorkomende oorzaken van koorts zijn virale infecties. Meestal zijn dit onschuldige aandoeningen die vanzelf overgaan. Meestal zijn er ook geen goede behandelingen voor een virale infecties.

Niet-infectieuze aandoeningen
Niet-infectieuze aandoeningen die koorts veroorzaken zijn zeldzaam. Voorbeelden van niet-infectieuze aandoeningen die koorts kunnen veroorzaken zijn; leukemie en auto-immuunziekten.

Bronnen:
E. Rubin, Farber, JL, Pathology (2007), Lippincott-Raven, Philadelphia, New York
H. de Vries, de Jongh, TOH, Grundmeijer, HGLM, Diagnostiek van alledaagse klachten (2011), Bohn Stafleu van Lofhum, houten
EH van de Lisdonk, van den Bosch, WJHM, Lagro-Janssen, ALM, Ziekten in de huisartspraktijk (2008), Elsevier gezondheidszorg, Maarssen