Bouw en functie van ribosomen

Het ribosoom heeft geen membraan. Het ribosoom bestaat uit twee subeenheden; een grote en een kleine globulaire subeenheid. Het ribosoom is verantwoordelijk voor het maken van eiwitten. De ribosomen die vrij in het cytoplasma voorkomen, maken wateroplosbare eiwitten. De ribosomen die op het RER voorkomen, maken eiwitten die voor het celmembraan nodig zijn, of buiten de cel nodig zijn.

Bouw van het ribosoom

In tegenstelling tot de meeste organellen van de cel heeft het ribosoom geen membraan. Het ribosoom bestaat uit twee subeenheden; een grote en een kleine globulaire subeenheid. De grote globulaire subeenheid past precies rondom de kleine globulaire subeenheid. Naast de twee subeenheden bestaat het ribosoom ook uit ribosomaal RNA (rRNA). Ribosomen komen vrij voor in het cytoplasma, maar ook gebonden aan het endoplasmatisch reticulum (ER). Wanneer de ribosomen op het ER voorkomen, heeft het ER een korrelig, ruw uiterlijk. Om deze reden wordt het ER, RER genoemd. De eerste R� staat dan voor ruw.

Functie van het ribosoom

Het ribosoom is verantwoordelijk voor het maken van eiwitten. De ribosomen die vrij in het cytoplasma voorkomen, maken wateroplosbare eiwitten. Deze eiwitten zijn nodig in de cel. De ribosomen die op het RER voorkomen, maken eiwitten die voor het celmembraan nodig zijn, of buiten de cel nodig zijn. Meer weten over eiwitsynthese, klik hier.

Bronnen:

JE. Hall, 2006, Pocket Companion to Textbook of Medical Physiology, Elsevier Inc

GA Thibodeau, Patton KT 2007, Anatomy & Physiology, Mosby/Elsevier

EN Marieb, Hoehn K 2007, Human Anatomy & Physiology, Pearson/Benjamin Cummings

www.ifmsa.nl

home.scarlet.be

www.museumkennis.nl

secundair.deboeck.com