Vitamine B11, Foliumzuur, Pteroylglutaminezuur

Vitamine B11 oftewel foliumzuur is een wateroplosbaar vitamine. Foliumzuur is betrokken bij de celdeling van cellen. Foliumzuur is betrokken bij de synthese van DNA. Vrouwen met een zwangerschapswens behoren meer foliumzuur in te nemen. Foliumzuur ontleedt bij hoge temperaturen en bij blootstelling aan zuurstof.

In welke producten zit foliumzuur?

Foliumzuur komt voor in met foliumzuur verrijkte producten, groene groenten, lever, zaden en peulvruchten.

Opname, uitscheiding en functie van foliumzuur?

Foliumzuur is een wateroplosbaar vitamine. Foliumzuur is een vitamine van het Vitamine B-complex. Het Vitamine B-complex bestaat uit acht vitamines. Foliumzuur uit normale voedingsmiddelen wordt voor 50% geabsorbeerd. Foliumzuur uit verrijkte voedingsmiddelen wordt voor 70-80% geabsorbeerd en een foliumzuur uit een supplement wordt voor 100% geabsorbeerd. Foliumzuur is belangrijk voor de vorming van DNA. Bij weefsels met snel delende cellen wordt een foliumzuurtekort herkend. Deze weefsels zijn het bloed, slijmvliezen, maag-darmkanaal en de huid. Cellen van een foetus delen ook snel, door de hoge groeisnelheid van de foetus. Vrouwen met een zwangerschapswens moeten daarom ook meer foliumzuur gebruiken. Er zijn aanwijzingen dat foliumzuur beschermt tegen hart- en vaatziekten. Foliumzuur zou de omzetting van methionine in homocystëine remmen. Homocystëine zou de vorming van bloedstolsels stimuleren. Foliumzuur wordt met de urine uitgescheiden

Wat is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van foliumzuur?

De ADH voor foliumzuur is 400 microgram. Vrouwen met een zwangerschapswens moeten 4 weken voor de conceptie tot 8 weken na de conceptie 400 tot 500 microgram extra foliumzuur innemen. Vrouwen met een zwangerschapswens die al een kind hebben gekregen met een neuraal buis defect moeten voor de conceptie en het eerste trimester 4 milligram per dag gebruiken. De bovengrens van foliumzuurinname ligt voor volwassenen op 1000 microgram.

Wat zijn gevolgen van een te hoge of te lage foliumzuur inname?

Een te hoge foliumzuurinname maskeert een vitamine B12-tekort. Een tekort aan vitamine B12 kan een macrocytaire anemie veroorzaken. Gevolgen van een te lage foliumzuurinname zijn ook een macrocytaire anemie, maar ook een gladde rode tong (sneldelend weefsel), verwarring, kortademigheid, hoofdpijn, vermoeidheid en zwakte. Ook worden hogere homocystëinespiegels in het bloed gezien.

Bronnen:

JF de Wijn, Hekkens, WTJM,. (1994) Fysiologie van de voeding, Bohn Stafleu en Van Loghum, Houten/Zaventum

Ellie Whitney, Rolfes, SR,. (2008) Understanding Nutrition, Wadsworth