Vitamine B12 of cobalamine

Vitamine B12  (cobalamine) en foliumzuur zijn wateroplosbare vitamines. Vitamine B12 en foliumzuur zijn betrokken bij de celdeling van cellen. Vitamine B12  en foliumzuur werken nauw samen en zijn betrokken bij elkaars activatie. Vitamine B12 en foliumzuur zijn betrokken bij de synthese van DNA. Vitamine B12 zit alleen in dierlijke producten. Bij een tekort van vitamine B12 kan bloedarmoede ontstaan.

In welke producten zit vitamine B12?

Vitamine zit alleen in dierlijke producten. Vitamine B12 zit in vlees, vis, gevogelte, melk, kaas, schelpdieren en eieren. Vegetariërs en veganisten moeten vitamine B12 supplementen gebruiken. Vitamine B12 ontleedt makkelijk door microgolven van de magnetron.

Opname, uitscheiding en functie van vitamine B12?

Vitamine B12 is een wateroplosbaar vitamine. Vitamine B12 is een vitamine van het Vitamine B-complex. Het Vitamine B-complex bestaat uit acht vitamines. De opname van vitamine B12 bestaat uit verschillende stappen. In de maag wordt vitamine B12 door zoutzuur en pepsine vrijgemaakt uit voedingsmiddelen. Ook maakt de maag intrinsieke factor. Intrinsieke factor bindt in de dunne darm aan vitamine B12. De combinatie van intrinsieke factor en vitamine B12 wordt herkend door receptoren in de dunne darm. Vitamine B12 wordt geabsorbeerd in de dunne darm. Vitamine B12 wordt via de gal uitgescheiden. Vitamine B12 is samen met foliumzuur zeer belangrijk in de celdeling. De methylgroep van foliumzuur wordt overgedragen aan vitamine B12, waardoor deze geactiveerd wordt. Vitamine B12 is belangrijk in het maken van het aminozuur methionine, DNA en RNA.

Wat is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van vitamine B12?

De ADH van vitamine B12 is 2,4 microgram per dag.

Wat zijn gevolgen van een te hoge of te lage vitamine B12 inname?

Alleen vegetariërs en veganisten lopen risico voor een te lage inname van vitamine B12. Toch kan er een deficiëntie van vitamine B12 optreden zonder dat er sprake is van een te lage inname. De opname van vitamine B12 is dan verstoord. De opname van vitamine B12 kan verstoord raken door een te lage secretie van zoutzuur door de maag, of door te weinig aanmaak van intrinsieke factor door de maag. Mensen met atrofische gastritis maken te weinig zoutzuur en intrinsieke factor aan. Wanneer er sprake is van een vitamine B12 deficiëntie kan een pernicieuze anemie optreden. Verder kent een vitamine B12 een aantal symptomen, zoals vermoeidheid, beschadiging van de perifere zenuwcellen, obstipatie, geen zin in eten en een pijnlijke tong.

Bronnen:

JF de Wijn, Hekkens, WTJM,. (1994) Fysiologie van de voeding, Bohn Stafleu en Van Loghum, Houten/Zaventum

Ellie Whitney, Rolfes, SR,. (2008) Understanding Nutrition, Wadsworth