Gezond ouder worden

We schrijven op zowerkthetlichaam vaak over hoe je je krachttraining moet inrichten om spiermassa en spierkracht op te bouwen. Ook berichten we regelmatig hoe je je voedingspatroon kunt inrichten om spieropbouw te ondersteunen en vetverlies te stimuleren. Hoewel we het belangrijk vinden om met onze berichten je te informeren hoe je deze lovenswaardige doelen kunt nastreven, is gezond blijven en gezond zonder gebreken oud worden natuurlijk veel belangrijker. En nog belangrijker om te weten, is dat je geen gekke fratsen hoeft uit te halen om gezond te blijven. Het is niet nodig om heel zwaar en intensief te trainen. Het blijkt uit verschillende grote onderzoeken dat je zelfs niet naar the gym hoeft om in goede gezondheid ouder te worden. Ook hoef je geen speciale diëten te volgen.

The big Five

Iedereen wil graag gezond en zonder gebreken oud worden. Misschien vraag je jezelf ook af waarom sommige mensen toch zo gezond en fit oud worden. Wat doen deze krasse knarren toch? Volgens een groot onderzoek bepaalt je leefstijl in grote mate of je gezond oud wordt. Om tot die conclusie te komen, brachten de onderzoekers van 111.000 mensen de leefstijl  in kaart en scoorden die aan de hand van vijf items. Die vijf items waren

  1. Nooit roken
  2. Een gezond gewicht (BMI tussen 18,5 en 24,9)
  3. Dagelijks minimaal 30 minuten matig intensief bewegen
  4. Matig drinken (maximaal een halve alcoholische consumptie per dag)
  5. Een gezond voedingspatroon hebben

Het is belangrijk om te weten dat een gezond gewicht werd bepaald aan de hand van de BMI (lichaamsgewicht in kilogrammen gedeeld door het kwadraat van de lichaamslengte in meters). Matig intensief bewegen is bijvoorbeeld stevig wandelen, of flink doorfietsen. Wanneer deelnemers minder dan ongeveer een halve alcoholische consumptie per dag dronken, werden zij aangemerkt als matige drinken. Een gezond voedingspatroon werd gescoord met de mrMDS (modified relative Mediterrean Diet Score). Een gezond voedingspatroon bestaat volgens deze methode uit veel verse groente, peulvruchten, fruit, noten, vis en plantaardige olie. Naast de leefstijl werd ook het voorkomen van kanker, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 in kaart gebracht bij dezelfde 111.000 mensen. Afijn, wanneer iemand op 4 van de 5 bovenstaande items goed scoorde, dan had iemand een gezonde leefstijl. En die gezonde leefstijl zorgde bij mannen en vrouwen die meededen aan het onderzoek voor respectievelijk 10 en 7 extra jaren die in goede gezondheid werden doorgebracht.

Bewegen voor gezondheid

Als je de laatste 20 jaar niet klem hebt gezeten onder een halterstang, dan weet je dat bewegen gezond is en zoals je nu wellicht weet, hoef je niet eens zo heel veel, of extreem intensief te bewegen om van de gezonde beweegvruchten te plukken. Toch voldoen maar 44% Nederlanders aan de beweegrichtlijnen.

Maar hoe gezond is dat bewegen nu? Wat win je er concreet mee? Amerikaanse onderzoekers vonden deze vraag ook interessant en gingen er mee aan de slag en analyseerden van maar liefst 1,4 miljoen mensen het beweegpatroon en het voorkomen van kanker. Zij keken bij deze miljoenenpopulatie naar de relatie tussen de hoeveelheid fysieke activiteit en het voorkomen van 26 soorten kanker bij deze mensen. Het bleek dat mensen die de beweegrichtlijn haalden de kans op 13 verschillende soorten kanker aanzienlijk verlaagt.

Bij een onderzoek uit 2018 waarbij 11.000 volwassenen van middelbare leeftijd zijn gevolgd, blijkt dat het halen van de beweegrichtlijnen de kans op hartfalen met maar liefst 31% verlaagt. Hartfalen is een ernstige hartaandoening waarbij de pompkracht van het hart aanzienlijk is afgenomen. En hoewel voorkomen altijd beter is dan genezen, is dat bij het voorkomen van hartfalen nog belangrijker. Voor hartfalen bestaan er namelijk nog geen medicijnen.

Tot slot

Waarschijnlijk heb je als fitnesser al een gezonde leefstijl. Om spiermassa en -kracht op te bouwen en de vetmassa in toom te houden, moet je namelijk ook voldoende trainen en gezond eten. Ook weet je dat je van de sigaretten en alcohol moet afblijven voor een indrukwekkende fysiek. Wellicht kun je misschien nog wat vaker met de fiets in plaats van de auto naar de sportschool gaan om aan je dagelijkse portie matig intensief bewegen te komen, maar het is goed om te weten dat je met je leefstijl om spiermassa en -kracht te kweken ook een goede gezondheid kweekt.