Pancreaskanker (alvleesklierkanker), oorzaak, prognose en behandeling

De pancreas (alvleesklier) is een orgaan wat links in de buikholte ligt. De pancreas is een orgaan in de spijsvertering. De pancreas produceert enzymen die de vertering van koolhydraten, vetten en eiwitten mogelijk maakt. Ook produceert de pancreas insuline en glucagon. Dit zijn hormonen die de bloedglucosespiegel reguleren. De oorzaak van pancreaskanker is onbekend. Bij 4,5% van de mensen die aan kanker lijden is er sprake van pancreaskanker. Pancreaskanker heeft een slechte prognose.

Wat zijn oorzaken van pancreaskanker?
De precieze oorzaak van pancreaskanker (pancreascarcinoom) is onbekend. Wel zijn er een aantal factoren die de kans op het ontwikkelen van deze vorm van kanker vergroten. Zo komt de ziekte meer voor bij mensen die roken, veel alcohol drinken (alcoholisten) en bij mensen die veel vet eten. Ook komt de ziekte met name voor bij mensen ouder dan 50 jaar. Door de vergrijzing zullen dus meer mensen deze ziekte ontwikkelen. Mensen die vaak een ontstoken pancreas hebben (chronische pancreatitis), hebben ook een grotere kans op het ontwikkelen van pancreaskanker. Pancreaskanker komt twee keer vaker voor bij mannen, dan bij vrouwen en komt ook meer voor binnen bepaalde bevolkingsgroepen.

Wat zijn symptomen van pancreaskanker?
Pancreaskanker heeft een zeer sluipend beloop en ontwikkelt zich over maanden. Dit heeft tot gevolg dat pas in een zeer laat stadium de patiënt merkt dat er iets mis is. Vaak is er dan al sprake van metastase (uitzaaiingen) en is de prognose slecht. De symptomen van zijn een onbedoeld gewichtsverlies (gewicht verliezen zonder dat de patiënt een dieet aan het volgen is), pijn in de bovenbuik (rond en onder de maagstreek) met pijn richting de onderrug en minder eetlust. Vaak is de tumor zo groot dat de galwegen en galblaas worden dichtgedrukt. Ook is de tumor vaak zo groot gegroeid dat de twaalfvingerige darm, buikholte, zenuwen, de rug en via het bloed de lever zijn aangedaan. De gevolgen zijn van dichtgedrukte galwegen en galblaas zijn geelzucht, donkere urine,  lichtkleurige ontlasting en jeuk. Met behulp van MRI, CT-scan, echografie, endoscopie en een biopt/punctie van de alvleesklier wordt de diagnose gesteld.

Hoe verloopt de behandeling van pancreaskanker?
De prognose van pancreaskanker is zeer slecht. Pancreaskanker is doodsoorzaak nummer 4 bij het overlijden door kanker. De meeste mensen met deze ziekte overlijden binnen 1 jaar. De 5-jaarsoverleving is 2% (dit betekent dat nog maar 2% van de mensen met pancreaskanker na 5 jaar in leven is). De gemiddelde 5-jaarsoverleving van alle kankersoorten samen is ongeveer 47%. Er is alleen genezing mogelijk wanneer de delen van de pancreas waar de tumor zit geheel te verwijderen. Dit kan betekenen dat de pancreas gedeeltelijk of geheel wordt verwijderd. Vaak wordt echter de diagnose pas in een laat stadium gesteld, wanneer de kanker als is gemetastaseerd. Vaak richt de behandeling zich op het beperken van de klachten veroorzaakt door de kanker. Dit kan betekenen dat de afvoergang van de galblaas wordt open gehouden. Vaak wordt pijnmedicatie gegeven of operatie uitgevoerd om de pijn te verminderen. Bestralen en chemotherapie kan het groeien van de tumor remmen.

Bronnen:

www.mlds.nl
www.kiesbeter.nl
www.iknl.nl
www.kanker-actueel.nl