Vitamine D, Ergocalciferol, Cholecalciferol, Calcidiol, Calcitriol

Vitamine D krijgt het lichaam binnen via de voeding. De huid maakt echter ook Vitamine D onder invloed van zonlicht. In die zin is Vitamine D een soort hormoon. Vitamine D is erg belangrijk in de opbouw van het skelet. Bij een tekort aan Vitamine D kunnen verschillende aandoeningen aan het skelet ontstaan zoals, rachitis (Engelse ziekte), osteomalacie en osteoporose (botontkalking).

In welke producten zit Vitamine D?

Vitamine D komt veel voor in halfvolle en volle melk. Ook volle yoghurt en vlasoorten bevatten Vitamine D. Ook margarine, boter en halvarine bevatten Vitamine D. Verder bevatten eidooiers en vette vis ook Vitamine D. Naast genoemde voedingsmiddelen is zonlicht ook een belangrijke bron van Vitamine D.

Opname, uitscheiding en functie van Vitamine D?

Vitamine D is een vetoplosbaar vitamine. Er bestaan verschillende soorten Vitamine D. Vitamine D2 (ergocalciferol) komt voor in plantaardige producten. Vitamine D3 (cholecalciferol)? komt voor in dierlijke producten en is het belangrijkste Vitamine D. Ook wordt in de huid cholecalciferol onder invloed van zonlicht gemaakt. Het Vitamine D wat in het bloed circuleert wordt gehydrolyseerd in de lever tot 25-hydroxyvitamine D en in nieren gehydrolyseerd tot 1, 25- hydroxyvitamine D. Het 1, 25 hydroxyvitamine D is het actieve Vitamine D. Het actieve Vitamine D? speelt een belangrijke rol in de opname van calcium uit de darm en het resorberen van calcium in de nieren. De laatste tijd lijkt Vitamine D ook in relatie gebracht te zijn met spierkracht, vermoeidheid en depressie. Een tekort aan Vitamine D zou spierkracht verminderen en vermoeidheid en depressie kunnen veroorzaken. Vitamine D wordt slecht uitgescheiden door het lichaam.

Wat is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van Vitamine D?

Vitamine D kent geen ADH, maar een Adequate Inneming (AI). De AI voor Vitamine D is afhankelijk van de leeftijd. De AI voor mensen tussen de 19-50 jaar is 5 microgram/dag. De AI voor mensen tussen de 51-70 jaar is 10 microgram en voor mensen vanaf 70 jaar is de AI 15 microgram. De aanvaardbare bovengrens van inneming is 50 microgram.

Wat zijn gevolgen van een te hoge of te lage Vitamine D inname?

Bij tekorten aan Vitamine D ontstaan afwijkingen aan het skelet. Een tekort aan Vitamine D op kinderleeftijd heeft rachitis (Engelse ziekte) tot gevolg. Hierdoor kan er onvoldoende Calcium in het skelet neerslaan en worden botten zwak. Rachitis is te herkennen een de gebogen benen bij kinderen. Bij ouderen kan bij onvoldoende Vitamine D inname osteoporose of osteomalacie ontstaan. Gevolgen van een te hoge Vitamine D inname zijn verkalking van de zachte weefsels (zoals de nieren, bloedvaten, het hart, longen). De laatste tijd lijkt Vitamine D ook in relatie gebracht te zijn met spierkracht, vermoeidheid en depressie. Een tekort aan Vitamine D zou spierkracht verminderen en vermoeidheid en depressie kunnen veroorzaken.

Bronnen:

JF de Wijn, Hekkens, WTJM,. (1994) Fysiologie van de voeding, Bohn Stafleu en Van Loghum, Houten/Zaventum

Ellie Whitney, Rolfes, SR,. (2008) Understanding Nutrition, Wadsworth