Calcium in de voeding

De grootste hoeveelheid calcium in het lichaam bevindt zich in het skelet. Het skelet geeft het lichaam structuur en samen met de spieren de mogelijkheid om te bewegen. Verder is het skelet een groot depot van calcium. Calcium is belangrijk voor spiercontracties, bloedstolling en zenuwimpulsen. Melkproducten zijn rijk aan calcium. Melkproducten zijn een belangrijke maar niet de enige leverancier van calcium. Ongeveer 30% van de ingenomen calcium wordt door de darmen opgenomen. Vitamine D speelt een belangrijke stimulerende rol in de opname van calcium. Om deze reden is het belangrijk dat de voeding ook voldoende calcium bevat.

In welke producten zit calcium? Melkproducten bevatten het meeste calcium. Ook calciumverrijkte sojaproducten bevatten veel calcium. Verder bevatten broccoli en peulvruchten ook calcium.

Opname, uitscheiding en functie van calcium? De meeste effectieve manier om voldoende calcium te absorberen, is om de calciuminname te verhogen. Gemiddeld wordt ongeveer 30% van de ingenomen calcium geabsorbeerd. De rest wordt uitgescheiden met de urine. Dit percentage kan echter sterk variëren. Kinderen, zwangeren en tieners kunnen wel tot 60% van de ingenomen calcium absorberen. Vitamine D stimuleert de opname van calcium. Fytaten in vezels kunnen de calciumopname remmen. De belangrijkste functie van calcium is de opbouw van het skelet en het gebit. Verder speelt calcium een belangrijke rol in de spiercontracties, zenuwimpulsen, bloedstolling en bloeddruk.

Wat is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van calcium? De aanbevolen hoeveelheid calcium voor volwassen mannen en vrouwen ligt tussen de 1000 en 1100mg. Klik hier

Wat zijn gevolgen van een te hoge of te lage calcium inname? Gevolgen van een te lage inname van calcium zijn een inadequate mineralisatie van het skelet wat bij kinderen een week skelet tot gevolg heeft. Verder kan een lage calciuminname op jonge leeftijd op latere leeftijd osteoporose tot gevolg hebben. Rond het dertigste levensjaar wordt de piekbotmassa bereikt. Wanneer de piekbotmassa laag is, neemt de kans op osteoporose op latere leeftijd toe.

Bronnen:

JF de Wijn, Hekkens, WTJM,. (1994) Fysiologie van de voeding, Bohn Stafleu en Van Loghum, Houten/Zaventum                                                                                                                                                                                                                                                                                                                  Ellie Whitney, Rolfes, SR,. (2008) Understanding Nutrition, Wadsworth

www.voedingscentrum.nl