Een knobbeltje in de borst, heb ik kanker?

Waarschijnlijk heb je het al eens om je heen gehoord of zelf meegemaakt, het vinden van een knobbeltje in de borst. Vaak zijn mensen die een knobbel in de borst vinden hier erg bezorgd over. Vaak is toch het eerste waar je aan denkt ook gelijk het ergste wanneer je een knobbeltje in de borst ontdekt namelijk borstkanker. Een knobbeltje in de borst kan zowel goedaardig zijn als kwaadaardig zijn. Het is daarom belangrijk om met een knobbeltje in de borst zo snel mogelijk naar de huisarts te gaan.

Het ontdekken van een knobbeltje in de borst
Knobbeltjes in de borst die kleiner zijn dan 2 centimeter in de diameter kan men meestal zelf niet voelen. Dus wanneer een knobbeltje in de borst gevoeld wordt is dit bijna altijd al groter dan een diameter van 2 centimeter. Een knobbeltje in de borst kan men ontdekken via zelfonderzoek wat veel vrouwen regelmatig doen. Ook komt het veel voor dat het knobbeltje per toeval ontdekt wordt bijvoorbeeld bij het aankleden, het vrijen of wanneer men zich aan het wassen is.

Oorzaken van een knobbeltje in de borst
Hieronder volgt een overzicht van de oorzaken van een knobbeltje in de borst:

Mammacarcinoom (borstkanker)
Een mammacarcinoom (borstkanker) is een kwaadaardig gezwel uitgaande van borstweefsel. Het kan van verschillend type borstweefsel uitgaan. Het mammacarcinoom wat het meest voorkomt, is het invasieve carcinoom uitgaande van de melkgangen. Sommige carcinomen zijn agressief en groeien snel terwijl andere veel langzamer groeien.

Fibroadenoom
Een fibroadenoom voelt aan als een scherpafgrensbare beweegbare tumor. Hij voelt vast aan en is niet-pijnlijk. Deze tumor gaat uit van het fibreuze weefsel en het klierweefsel.

Mastopathie
Mastopathie is waarschijnlijk geen afwijking maar een variant van het normale. Vrouwen die last hebben van mastopathie hebben geen verhoogd risico op het krijgen van borstkanker. Vrouwen die hier last van hebben, hebben last van hobbelige borsten. Dit is vooral het geval in het gedeelte van de borst waar het meeste klierweefsel zit, in de bovenste buitenste kwadrant. De knobbeltjes kunnen spontaan pijnlijk zijn en/of bij aanraking.

Mammacyste
Dit knobbeltje gaat vooral uit van het stroma. Het is een cysteuze tumor die goed begrensd is, glad aanvoelt en beweeglijk is. Wanneer er meerdere van die cyste aanwezig zijn, multicyste, spreekt men van mastopathie. Deze cyste zijn bij ongeveer 60-90% van de vrouwen aanwezig is gebleken uit routineobducties. Dit wijst erop dat ook dit waarschijnlijk een variant op het normale is.

Bronnen:
H. de Vries, de Jongh, TOH, Grundmeijer, HGLM, Diagnostiek van alledaagse klachten (2003), Bohn Stafleu van Lofhum, houten
EH van de Lisdonk, van den Bosch, WJHM, Lagro-Janssen, ALM, Ziekten in de huisartspraktijk (2003), Elsevier gezondheidszorg, Maarssen
Parveen Kumar, Michael Clark, Clinical Medicine (2002), W.B. Saunders, Philadelphia