Zwemmerseczeem oorzaken, symptomen en behandeling

Zwemmerseczeem (tinea pedis, voetschimmel) wordt veroorzaakt door een schimmel. De schimmel groeit in een warme vochtige omgeving. De voeten zijn vaak een ideale voedingsbodem voor de schimmel. Ook openbare douche- en kleedruimten zijn een ideale plek voor een voetschimmel en men kan hier besmet raken. Voetschimmel kan jeuk veroorzaken en kan de huid doen barsten. De behandeling bestaat uit een schimmeldodende zalf en schimmelgroeiremmend middel. Zwemmerseczeem kan een kalknagel veroorzaken.

Wat zijn oorzaken van zwemmerseczeem?
De schimmel die voetschimmel, zwemmerseczeem veroorzaakt komt vaak in zwembaden voor. Dat wil niet zeggen dat voetschimmel alleen in het zwembad opgelopen kan worden. Voetschimmel groeit goed op warme vochtige plekken. De schimmel komt vaker in douches, sauna’s, bowlingbaan en kleedkamers. Ook de warme vochtige huid is een goede plaats voor voetschimmel. Wanneer de voet beschadigd is, kan de schimmel zich nestelen in de huid en is sprake van een infectie van een voetschimmel. Mensen die vaak gesloten, te krappe schoenen dragen en transpirerende voeten hebben, hebben meer kans op een infectie van een voetschimmel. Een voetschimmel kan op den duur een schimmelnagel (kalknagel) veroorzaken. Mensen met een verminderde weerstand (door bijvoorbeeld chemotherapie bij kanker en HIV/AIDS) en diabetes mellitus (suikerziekte) hebben een grotere kans op een schimmelinfectie.

Wat zijn symptomen van zwemmerseczeem?
Bij een infectie met een voetschimmel staat jeuk vaak op de voorgrond. Vaak is de huid ook schilferig en rood. Zowel door de jeuk met als gevolg krabben en een kwetsbare huid kan de huid barsten en scheuren. Er ontstaan dan een soort sneetjes (kloofjes) dus de tenen. Deze sneetjes kunnen pijnlijk zijn. Ook kunnen door een overgevoeligheidsreactie van de huid op de schimmel blaasjes gevuld met pus ontstaan. Verder kan een voetschimmel, wanneer deze het nagelbed infecteert een schimmelnagel veroorzaken. Een schimmelnagel heeft een geelbruin uiterlijk en is korrelig/brokkelig van structuur. Een kalknagel moet vaak met orale schimmeldodende middelen gedood worden en de behandeling kan langer dan een jaar duren.

Hoe verloopt de behandeling van zwemmerseczeem?
Een voetschimmel is over het algemeen goed te behandelen. Vaak is de voetschimmel binnen twee weken genezen. De behandeling van een voetschimmel bestaat zowel uit het doden van de schimmel, het remmen van vermeerdering van de schimmel en de kans op herbesmetting te verminderen. Het doden van de schimmel wordt gedaan met terbinafine. Terbinafine kan in zalf, crème worden gebruikt, of in orale vorm. Schimmelremmende middelen komen vaak in poedervorm voor. Het schimmelremmend poeder moet in schoenen en schone sokken worden gestrooid en remt de groei van voetschimmel. Om een voetschimmel te voorkomen wordt aangeraden om dagelijks de voeten te wassen met water eventueel in combinatie met een pH-neutrale zeep en de voeten goed af te drogen. Gebruik geen gewone zeep. Gewone zeep tast het natuurlijke milieu van de huid aan. Hierdoor heeft de schimmel meer kans om de huid te infecteren. Droog de voeten ook goed af. Met name tussen de tenen kan een schimmel snel groeien. Droog tussen de tenen dus ook grondig af. Verder zijn erg transpirerende voeten te behandelen met talkpoeder die de voeten droog houdt. Dagelijks schone katoenen sokken helpen om de voeten droog te houden en om herbesmetting te voorkomen. Draag in openbare douche- en kleedruimten slippers en droog na het douchen ook de slippers goed af. Bij een ernstige voetschimmel kunnen orale antischimmelmiddelen worden gebruikt. Dit zijn echter medicijnen die behoorlijk wat bijwerkingen kunnen geven en die de betrouwbaarheid van de pil remmen, de werking van bloedverdunners versterken en die niet in combinatie met cholesterolverlagende medicatie gebruikt mag worden.

Bronnen:

www.kring-apotheek.nl
nl.wikipedia.org
www.blessure-aanwijzer.nl
nhg.artsennet.nl/kenniscentrum