HIV/AIDS, oorzaken, symptomen en behandeling

HIV staat voor Human Immunodeficiency Virus. AIDS staat voor Acquired Immuno Deficiency Virus. AIDS wordt veroorzaakt door HIV. HIV valt het eigen immuunsysteem aan. Ook veroorzaakt HIV een structurele verandering van bepaalde gezonde afweercellen. Het gevolg is dat gezonde afweercellen ook worden aangevallen. Wanneer de afweer van het eigen lichaam het laat afweten, wordt het lichaam meer vatbaar voor opportunistische ziekten. 96% van de mensen met HIV/AIDS leeft in ontwikkelingslanden.

Wat zijn oorzaken van HIV/AIDS?
De meeste voorkomende oorzaken van aids zijn besmetting met bloed, sperma. Andere oorzaken van HIV zijn mogelijke besmetting via de moedermelk, vaginaal vocht en voorvocht. De hoogste concentratie van HIV zit in sperma en bloed. Onveilig vrijen (dus zonder condoom), gebruik van besmet bloed (bijvoorbeeld bij bloedtransfusie), overdracht van besmetting van moeder op ongeboren kind en gebruik van oude injectienaalden zijn de meest voorkomende oorzaken van besmetting met HIV/AIDS

Wat zijn symptomen van HIV/AIDS?
Een besmetting met HIV is slecht merkbaar. Vlak na een besmetting kan de besmette persoon last hebben van griepachtige verschijnselen. Zoals koorts, spierpijn, verkouden etc…Deze verschijnselen gaan na korte tijd weer voorbij. Het lukt het immuunsysteem op dat moment om het HIV nog te onderdrukken. Gedurende lange tijd (tot jaren) merkt een besmette persoon niet dat hij/zij besmet is. Langzaam maar zeker wordt het immuunsysteem vernietigd. Wanneer het immuunsysteem niet meer genoeg gezonde afweercellen kan produceren, ontstaat AIDS en de symptomen zijn, koorts, krijgen van bepaalde vormen van kanker (Kaposisarcoom), longontsteking, candida albicans, diarree, schimmelinfectie. Mensen krijgen de typische AIDS-symptomen, omdat het lichaam niet meer is opgewassen tegen de afweer van deze infecties.  De diagnose wordt vastgesteld met een HIV-test. De testuitslag op deze test moet twee keer positief zijn. Een HIV-test meet de antistoffen tegen HIV in het bloed. Via de apotheek en het internet zijn sneltesten beschikbaar. Na 2 keer een positieve testuitslag op een HIV-test worden er nog meer testen gedaan om definitief de diagnose te stellen en te beoordelen in hoeverre het immuunsysteem al is aangevallen en aangedaan. Verder zal de besmette persoon alle partners waarmee seksueel contact heeft plaats gevonden, moeten inlichten.

Hoe verloopt de behandeling van HIV/AIDS?
In de behandeling van de ziekte worden HIV-remmers gebruikt. HIV-remmers remmen de productie van het virus. In het remmen van het virus worden meerdere HIV-remmers naast elkaar gebruikt. Een gecombineerd gebruik van HIV-remmers wordt [B]HAART-therapie[/B] (Highly Active AntiRetroviral Therapy) genoemd. De ziekte kan redelijk goed behandeld worden met bovenbeschreven medicijnen. Wellicht zorgen de HIV-remmers ervoor dat een besmet persoon geen AIDS krijgt. De medicijnen kunnen echter vervelende bijwerkingen hebben, waardoor de therapietrouw kan afnemen en de kans op het krijgen van AIDS toeneemt. De medicijnen kunnen ook de besmetting van moeder op ongeboren kind remmen. Waarschijnlijk zal er in 2020 een HIV-vaccin beschikbaar zijn. De behandeling van AIDS lijkt op de behandeling van HIV. Tijdens de behandeling van AIDS worden nog steeds HIV-remmers gebruikt. Verder zal geprobeerd worden om de opportunische ziekten die bij AIDS de kop op steken te behandelen. Wanneer mensen uiteindelijk AIDS hebben, zullen zij zeer waarschijnlijk binnen korte tijd sterven. HIV kan voorkomen worden door veilig te vrijen (dus met condoom!), monogaam te zijn (dus niet vreemdgaan), geen contact met besmet bloed te hebben en geen seksueel contact met drugsgebruikers en prostituees te hebben.

Bronnen:

www.aidshivsoa.nl
nl.wikipedia.org/wiki/Aids
nl.wikipedia.org/wiki/Hiv-remmer
www.stopaidsnow.nl
www.kennisring.nl
www.consumed.nl
www.aidsfonds.nl
nhg.artsennet.nl