Overbeharing, kaalheid en nagels

Normaal groeit een lichaamshaar 2,5mm per week. Elk haarzakje gaat door een groeicyclus. In elke groeicyclus wordt een actieve groeifase van enkele weken gevolgd door een regressiefase waarin de haarmatrixcellen sterven. Daarna komt het haarzakje in een rustfase. De haarzakjes op het hoofd blijven 6 tot 10 jaar actief. Gemiddeld raken we 90 haren per dag kwijt. De haren van de wenkbrauwen groeien maar enkele maanden. In dit artikel worden afwijkingen in de haargroei kort beschreven.

Overbeharing
Het vrouwelijk lichaam produceert kleine hoeveelheden androgenen (door de eierstokken en de bijnieren). Dit is geheel normaal. Overbeharing (hirsutisme) en andere kenmerken van het meer mannelijk worden van het vrouwelijk lichaam kan veroorzaakt worden door een te actieve bijnier, of een tumor van de eierstok. Vaak worden zulke tumoren chirurgisch verwijderd.

Kaalheid
Een haarzakje heeft een beperkt aantal groeicycli. Onder ideale omstandigheden groeit het haar het snelste tussen het tiende en veertigste levensjaar. Wanneer haren niet zo snel worden vervangen, als dat ze worden verloren, kan dat leiden tot kaalheid (of alopecia). Alopecia komt zowel bij mannen als vrouwen voor. Bij vrouwen komt het echter minder extreem voor. Bij mannen is alopecia een zeer agressieve en snelle vorm van kaalheid. De kaalheid start bij het voorhoofd. De kaalheid verspreid zich naar het achterhoofd.

Echte mannelijke kaalheid is een geheel ander verhaal en komt logischerwijs alleen bij mannen voor. Het meest bekende type; het mannelijke patroon van kaalheid is genetisch bepaald. Er wordt gedacht dat een bepaald gen defect is en niet goed reageert tijdens de volwassenheid. Hierdoor verandert de reactie van het haarzakje op DHT (dihydrotestosteron). DHT is een metaboliet van testosteron. Testosteron is het mannelijke geslachtshormoon wat zorgt voor de mannelijke gelachtskenmerken. Het resultaat is een extreem kortere groeicyclus van het haarzakje. De haar groeit zelfs zo kort, dat ze niet boven de hoofdhuid uit groeien, voordat men ze verliest. Het haar wat wel langer groeit is donsachtig haar. Tot voor kort was het enige medicijn een middel wat de aanmaak van testosteron beperkte. Hierdoor neemt echter ook het libido af. De meeste mannen kiezen hier echter niet voor. Per ongeluk is het middel minoxidil ontdekt. Dit middel is oorspronkelijk een bloeddrukverlagend middel. Het stimuleert echter ook de haargroei. Minoxidil kan in druppels, of in sprayvorm worden gebruikt. Finasteride stimuleert ook de haargroei. Finasteride moet elke dag in pilvorm worden ingenomen. Zodra met het middel wordt gestopt, vallen de haren weer uit.

Nagels
Nagels zijn een soort schelpachtige verhoorning van de epidermis. De nagel beschermt het uiteinde van vingers en tenen. Ook gebruikt de mens de nagel als een soort gereedschap; bijvoorbeeld om iets kleins los te peuteren, of om te krabben. Nagels bestaan uit hard keratine. Elke nagel bestaat uit een vrij gedeelte (het witte gedeelte), het nagellichaam (het gedeelte wat zichtbaar is, maar wek vast zit) en een proximale wortel. De dieper gelegen delen van de nagel vormen het nagelbed. Het verdikte proximale deel van het nagelbed wordt de nagelmatrix genoemd. Wanneer de nagelcellen die door de matrix verhoornen, glijden ze distaal over het nagelbed. Nagels hebben normaliter een roze kleur, doordat het capillaire bed zich net onder de nagel bevinden. De proximale en laterale randen van de nagel bestaan uit overlappende huiddelen. Deze randen worden de nagelriemen genoemd. De proximale nagelriem vouwt zich als een halve maan over het nagellichaam heen. Dit deel van de nagelriem wordt het eponychium genoemd. De regio waar makkelijk rouwrandjes ontstaan, wordt het hyponychium genoemd.

Bronnen:
GA Thibodeau, Patton KT 2007, Anatomy & Physiology, Mosby/Elsevier
EN Marieb, Hoehn K 2007, Human Anatomy & Physiology, Pearson/Benjamin
Cummings