Biotine, Vitamine H

Biotine oftewel vitamine H wordt een wateroplosbaar vitamine genoemd. Het is echter niet goed oplosbaar in water. Biotine is nog slechter oplosbaar in de organische vloeistoffen. Biotine is wel goed oplosbaar in alcohol. Net zoals thiamine, riboflavine en niacine is biotine betrokken bij het vrijmaken van energie door de cel.

In welke producten zit biotine?

Biotine komt met name voor in dierlijke producten zoals lever, eigeel, vlees en vis. Het komt echter ook voor in sojabonen en volkoren graanproducten. Biotine wordt ook door de bacteriën van het maagdarm-kanaal gemaakt.

Opname, uitscheiding en functie van biotine?

Biotine is een wateroplosbaar vitamine. Biotine is een vitamine van het Vitamine B-complex. Het Vitamine B-complex bestaat uit acht vitamines. De opname van biotine geschied met name op passieve wijze. Er is weinig bekend over de opslag van biotine. Biotine wordt met de urine uitgescheiden. Biotine is belangrijk in het vrijmaken van energie door de cel. Biotine fungeert als een coënzym voor geactiveerd koolstofdioxide.

Wat is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van biotine?

De ADH van biotine is deels afhankelijk van de energie-inname. Wanneer veel energie (kcalorieën)  wordt ingenomen, is veel biotine nodig. De ADH voor biotine is ongeveer 30 microgram/dag.

Wat zijn gevolgen van een te hoge of te lage biotine-inname?

Een te lage inname van biotine komt zeer weinig voor. Vooralsnog zijn alleen in onderzoekssituaties biotinetekorten gevonden. In deze situaties is tijdelijk een zeer eenzijdige voeding gegeven met rauw ei-eiwit wat biotine in de darm bindt, waardoor het niet opgenomen kan worden. Bij tekorten aan biotine kan haaruitval, depressie, lethargie, hallucinaties, tintelingen in armen en benen en huiduitslag ontstaan. Om een deficiëntie te ontwikkelen moet je dagelijks gedurende een aantal maanden 24 rauwe ei-eiwitten eten. Er zijn nooit toxische effecten van overdosering gedocumenteerd.

Bronnen:

JF de Wijn, Hekkens, WTJM,. (1994) Fysiologie van de voeding, Bohn Stafleu en Van Loghum, Houten/Zaventum

Ellie Whitney, Rolfes, SR,. (2008) Understanding Nutrition, Wadsworth