Hart- en vaatziekten zijn een belangrijke doodsoorzaak in de westerse wereld. Om hart- en bloedvaten in goede gezondheid te houden, helpt het om verantwoord te eten, voldoende en goed te slapen, je stressniveaus binnen de perken te houden, niet te roken en niet te drinken en voldoende te bewegen. Echter in 2024 was in een Amerikaans onderzoek te lezen dat veel bewegen het risico op verkalking van de kransslagaders vergroot. De kransslagaders zijn overigens de bloedvaten die het hart zelf van bloed en dus zuurstof en voedingsstoffen voorzien. Als de kransslagaders slechter functioneren door verkalking, kan dat mogelijk de werking van het hart verslechteren. Is dit onderzoek een mooi excuus om de sportschoenen aan de wilgen te hangen, of zou het net wat genuanceerder liggen? Meer weten? Lees hieronder verder.
Wat hebben de onderzoekers gedaan?
Amerikaanse onderzoekers onderzochten hoe de intensiteit en duur van fysieke activiteit samenhangen met de hoeveelheid kalk in de kransslagaders. De mate van aderverkalking wordt overigens uitgedrukt met de Coronary Artery Calcification (CAC). De onderzoekers analyseerden daarvoor bij meer dan 23.000 proefpersonen een CAC-scan die zij tussen 1998 en 2019 ondergingen. Ook namen de onderzoekers een vragenlijst af waarin diezelfde proefpersonen bevraagd werden over hoeveel zij bewogen en hoe intensief zij bewogen.
Om de verzamelde gegevens te analyseren werden de deelnemers ingedeeld op basis van de intensiteit waarmee zij bewogen en het aantal uren dat ze per week bewogen.
Wat waren de belangrijkste resultaten?
Zoals je wellicht verwacht, bleek uit de data dat naarmate de mannen intensiever bewogen de CAC-score beter was. By the way een lagere CAC-score duidt op minder kalk in de kransslagader en dat is dus goed. Voor de nerds onder ons; wanneer de intensiteit van bewegen toenam met 1 MET hing dat samen met een daling van de CAC-score van 3,1%. LET OP: we kiezen hier bewust voor de woorden hing dat samen. We komen daar later nog op terug.
Wat we echter niet hadden verwacht, was dat naarmate de mannen langer bewogen de CAC-score juist toenam. Dus bij mannen die langer bewogen werd juist meer verkalking van de kransslagaders gevonden. Voor elke extra uur beweging per week nam de CAC-score met 2,4% toe.
Wat moeten we met deze resultaten?
Dus? Stoppen met bewegen? Of in ieder geval korter en intensiever bewegen? Nee, nee, niet zo snel. In deze studie is namelijk op een bepaald moment gekeken naar de relatie tussen de CAC-score en de inspanningsduur en inspanningsintensiteit bij proefpersonen. Deze proefpersonen zijn niet over de tijd gevolgd en op basis van deze studie kun je dus niks zeggen over de langetermijneffecten van beweging op de CAC-score.
Met andere woorden er wordt met deze studie geen oorzakelijk (causaal) verband aangetoond. Sterker nog eerder onderzoek van dezelfde Amerikaanse onderzoeksgroep waarin mensen bijna 8 jaar hebben gevolgd, bracht aan het licht dat er geen relatie was tussen de wekelijkse inspanningsduur en CAC-score. En eerder onderzoek heeft geen duidelijke relatie gevonden tussen de totale inspanningsduur en het risico op hart- of vaatziekten.
Daarnaast wil niet zeggen dat wanneer er een samenhang is tussen de wekelijkse inspanningsduur en CAC-score er een oorzakelijk verband is. Het kan namelijk best zo dat mensen er voor kozen om meer te gaan bewegen, nadat zij geconfronteerd waren met een hogere CAC-score.
Ook werd het beweeggedrag door de onderzoekers geïnventariseerd met een beweegdagboekje. Het is bekend dat een beweegdagboekje niet bepaald betrouwbaar is in het objectief meten van de mate waarin mensen fysiek actief zijn.
Daarnaast hebben de onderzoekers wel rekening gehouden met de BMI, leeftijd, het rookgedrag, de bloeddruk en glucose- en cholesterolspiegels van het bloed. Echter de onderzoekers hebben geen rekening gehouden met het voedingsgedrag, slaappatroon en hoeveelheid stress die deelnemers hadden. En die factoren kunnen ook voor aderverkalking zorgen.
Tenslotte is de CAC een mogelijke indicator voor het risico op hart- en vaatziekten. Het kan dus best zo zijn dat langdurig bewegen er voor zou kunnen zorgen dat de CAC toeneemt, maar dat betekent niet automatisch een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
En dus…
Voldoende bewegen is belangrijk om je lijf en in het bijzonder je hart en bloedvaten in goede conditie te houden. Laat jezelf niet van de wijs brengen als de media met prikkelende koppen op de proppen komt. Voldoende bewegen is goed voor je Botten, Bloeddruk en Buikvet! Is me dat even een lekkere BBB!
Wil je fit worden zonder fratsen. Bestel dan Fit zonder fratsen hier. Of klik op het boek hieronder: