Vetbultje, lipoom, klachten en behandeling

Vetbultjes worden veel gezien bij mensen. De medische term voor een vetbult is een lipoom. Wanneer men een zwelling onder de huid bemerkt, kan dit vaak bij mensen angst oproepen. Een zwelling wordt door mensen vaak geassocieerd met kwaadaardigheden, zoals kanker. Dit hoeft echter vaak niet zo te zijn. Een zwelling vlak onder de huid kan ook heel goed een onschuldig lipoom (vetbult) zijn. Echter, is het wel belangrijk dit te laten onderzoeken in het geval het toch iets anders mocht zijn.

Wat is een lipoom of vetbultje?
Een lipoom is niets anders dan een ‘bolletje’ vetweefsel dat zich vlak onder de huid bevindt. Lipomen kunnen erg verschillen van grootte. Maar meestal zijn ze ongeveer tussen de 0,5 en 3 centimeter groot. Er zijn ook lipomen die veel groter kunnen worden dan 3 centimeter. Het kan ook zo zijn dat iemand meerdere lipomen heeft. Een lipoom is een onschuldige zwelling en heeft niets met kanker te maken. Wel kan het zo zijn dat wat heel erg op een lipoom lijkt, geen lipoom is. Nu is een lipoom klinisch heel goed te herkennen dus komt dit niet vaak voor. Heel zelden blijkt een lipoom een liposarcoom te zijn.

Klachten van een lipoom
Meestal heeft iemand geen klachten van een lipoom. Het is een zwelling die bijna nooit pijnlijk is. De zwelling ligt vlak onder de huid. Wanneer de zwelling aangeraakt wordt, voelt deze vast elastisch aan. Een lipoom kun je goed bewegen ten op zichten van de onderliggende weefsellagen. De vorm van een lipoom is meestal vrij rond, een soort ‘bolletje’.
In de loop van de tijd kunnen lipomen groter worden. Dit gaat echter meestal erg langzaam. Wanneer de zwelling plotseling sneller gaat groeien, kan dit een teken zijn dat de zwelling geen lipoom is. Er zijn erg veel mensen die een lipoom hebben, waarvan er veel mensen zijn die het zelf niet weten.
Men kan wel klachten van een lipoom gaan ondervinden wanneer deze op een vervelende plek zit. Zo kan bijvoorbeeld een vrij groot lipoom wat zich op de rug bevindt veel rek op de huid veroorzaken. Een lipoom kan ook in de weg zitten. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan een lipoom net onder de oksel of op het sleutelbeen daar waar je BH-bandje loopt.
Een andere klacht die mensen met een lipoom kunnen hebben is een cosmetische klacht. Zeker wanneer een lipoom wat groter is en op een opvallende plaats zit, kun je je voorstellen dat men een lipoom cosmetisch niet mooi vindt.

De behandeling van een vetbultje
In principe behoeft een lipoom niet behandeld te worden omdat, het een onschuldige aandoening is die verder geen kwaad kan. Een reden om een lipoom te verwijderen kan zijn wanneer iemand er toch klachten van ondervindt. Dit kan zijn wanneer het lipoom op een ververlende plek zit of wanneer het lipoom cosmetisch niet mooi gevonden wordt. Wanneer er een verdenking is op een andere oorzaak van de zwelling, dan een lipoom, kan er ook besloten worden om het lipoom te verwijderen.
Verwijderen van het lipoom gebeurt via een kleine incisie in de huid meestal onder lokale verdoving.

Bronnen:

E. Rubin, Farber, JL, Pathology (2007), Lippincott-Raven, Philadelphia, New York
H. de Vries, de Jongh, TOH, Grundmeijer, HGLM, Diagnostiek van alledaagse klachten (2011), Bohn Stafleu van Lofhum, houten
EH van de Lisdonk, van den Bosch, WJHM, Lagro-Janssen, ALM, Ziekten in de huisartspraktijk (2008), Elsevier gezondheidszorg, Maarssen