Verkoudheid, oorzaak, symptomen en behandeling

Verkoudheid, het is een aandoening waar iedereen wel een last van heeft. De een heeft er vaker last van dan de ander, sommige zijn zelfs meerdere keren per jaar verkouden. Het is dan ook niet zo gek dat verkoudheid de meest voorkomende aandoening is waarmee mensen naar de huisarts gaan voor hulp. Vaak is de hulp van de huisarts echter helemaal niet nodig, omdat een verkoudheid vaak binnen korte tijd vanzelf overgaat zonder dat hier een behandeling voor nodig is.

Het ziektebeeld verkoudheid
Mensen die verkouden worden, hebben meestal het eerst last van klachten van de neus. De neus kan verstopt gaan zitten, er kan waterige afscheiding uit de neus komen, men kan veel niezen of door de neus heen praten, een zogenaamde nasale spraak. De klachten van de neus kunnen gepaard gaan met klachten van hoofdpijn. Verkoudheid wordt meestal veroorzaakt door een virusinfectie. Veel voorkomende virussen die verkoudheid kunnen veroorzaken zijn het rhinovirus, het adenovirus of het coronavirus. Mensen denken vaak dat ze verkouden worden als ze bijvoorbeeld zonder jas naar buiten gaan, oftewel wanneer ze ‘kou vatten’. Hier is echter weinig wetenschappelijk bewijs voor en het is dus zeer twijfelachtig of ‘kou vatten’ iets met verkouden worden te maken heeft. Mensen met verkoudheid kunnen een lichte verhoging hebben van de lichaamstemperatuur. In het begin is het slijm uit de neus vaak erg waterig. Na enkele dagen kan dit waterig slijm in een gekleurd wat dikker slijm veranderen. Dit komt dan vaak doordat er een bacteriële infectie boven op de virusinfectie is ontstaan. Binnen een week verminderen de klachten vaak. Men kan nog wel langere tijd last hebben van hoesten.

Cijfers van verkoudheid (hoe vaak komt verkoudheid voor?)
De incidentie (aantal nieuwe gevallen van een ziekte) van verkoudheid bij mannen is ongeveer 90 per 1000 mannen. De incidentie van verkoudheid bij vrouwen is hoger, dan die bij mannen, bij vrouwen is deze ongeveer 130 per 1000 vrouwen. Bij kleine kinderen tot ongeveer de kleuterleeftijd is de incidentie nog veel hoger, die incidentie bij deze groep is ongeveer 200 tot 300 per 1000 kinderen.

Beloop van verkoudheid
Zoals hierboven ook al vermeld, gaan er veel mensen met verkoudheid naar de huisarts. Vooral ouders met kleine kinderen gaan naar de huisarts wanneer hun kinderen verkouden zijn. Je kunt je voorstellen dat ouders bezorgt zijn over de oorzaak van de klachten van kun kinderen. Echter is bij een verkoudheid de hulp van de huisarts niet nodig het is namelijk een ‘self-limiting ziekte’ dat wil zeggen dat de aandoening vanzelf overgaat. Meestal gebeurt dit binnen ongeveer één week.

Bronnen:
E. Rubin, Farber, JL, Pathology (2007), Lippincott-Raven, Philadelphia, New York
H. de Vries, de Jongh, TOH, Grundmeijer, HGLM, Diagnostiek van alledaagse klachten (2011), Bohn Stafleu van Lofhum, houten
EH van de Lisdonk, van den Bosch, WJHM, Lagro-Janssen, ALM, Ziekten in de huisartspraktijk (2008), Elsevier gezondheidszorg, Maarssen