Knobbel onder de huid, heb ik kanker?

Vaak denken mensen die een knobbel onder de huid ontdekken dat er sprake is van kanker. Vaak is de knobbel onder de huid een vetbultje. Veel mensen hebben vetbultjes. Een vetbultje is een bolletje vetweefsel wat vlak onder huid ligt en makkelijk te verschuiven is. Een vetbultje kan onder plaatselijke verdoving worden weggehaald. Typische symptomen van kanker zijn onder andere: vermoeidheid, ongewenst gewichtsverlies, koorts en nachtelijk zweten.

Wat is een vetbultje?
Veel mensen hebben vetbultjes, of vetbulten (vetknobbels). Een vetbult wordt ook wel een lipoom genoemd. Mensen kunnen erg angstig zijn als zij een vetbultje ontdekken, omdat zij denken dat het vetbultje een kwaadaardige tumor is en dat zij dus kanker hebben. Een vetbultje is echter een uitermate onschuldige huidafwijking, cq. huidaandoening en heeft helemaal niets met kanker te maken. Het is echter wel zeer verstandig om een zwelling (de knobbel) te laten onderzoeken. Een vetbultje, of lipoom is een lokale ophoping van vet opgeslagen in een klein bolletje. Dit bolletje zit vlak onder de huid en is makkelijk te bewegen. De meeste vetbultjes komen voor op de bovenarmen, schouders, rug en bovenbenen. Sommige vetbultjes zijn erg klein, terwijl sommige vetbulten heel erg groot kunnen zijn. Vrouwen hebben vaker vetbultjes, dan mannen. De meeste vetbultjes zijn tussen de 0,5 en 3 centimeter groot. Vetbultjes zijn goed te herkennen door de huisarts.

Wanneer een vetbultje weghalen?
Een vetbultje geeft meestal geen klachten. Toch kunnen er belangrijke redenen zijn om een vetbultje weg te halen. Zo kan een vetbultje duidelijk zichtbaar zijn en voelt de patiënt zich daar niet makkelijk bij. Ook kan de vetbult op een plaats zitten waar veel beweging en wrijving is. Als er bijvoorbeeld sprake is van een vetbult op de schouders en de patiënt draagt vaak een rugzak, dan kan dat bijzonder lastig zijn. Ook kan een vetbult wat pijnklachten geven.

Hoe wordt een vetbultje verwijderd?
Een vetbultje wordt meestal poliklinisch weggehaald (excisie). Poliklinisch betekent dat er geen opname in het ziekenhuis nodig is. Om een grote vetbult weg te halen is wel een opname nodig. Vaak wordt de patiënt dan 1 dag opgenomen in het ziekenhuis. De vetbult wordt onder plaatselijke verdoving weggehaald. Vaak wordt het weggehaalde weefsel opgestuurd voor onderzoek. Er wordt dan gekeken of het weggehaalde weefsel kwaadaardig is. De totale ingreep duurt ongeveer een half uur. Wanneer de patiënt bloedverdunners (antistollingsmiddelen, anticoagulantia) gebruikt, moet de patiënt dat doorgeven aan behandelend arts en trombosedienst. Er wordt dan overlegd hoeveel dagen voor de ingreep de patiënt moet stoppen met de bloedverdunners. Na de operatie mag de patiënt direct douchen, maar mag niet in bad. Tegen de pijn, mag de patiënt paracetamol (4 x 500 mg) gebruiken.

Wat zijn typische symptomen (verschijnselen en klachten) van kanker?
Het is goed voorstelbaar dat mensen die plots een knobbel onder de huid ontdekken ongerust zijn. Vaak denken mensen dat zij kanker hebben, wanneer ze een knobbel onder huid hebben. Wanneer deze patiënten verder geen symptomen van kanker hebben en de knobbel die vlak onder de huid zit en goed verschuifbaar is, zal de knobbel waarschijnlijk een vetbult zijn. De symptomen die bij kanker zouden kunnen passen zijn:

Het is aan te raden dat de patiënt bij ongerustheid altijd contact opneemt met de huisarts.

Bronnen:

mens-en-gezondheid.infonu.nl
www.mca.nl
www.dokterdokter.nl