Rode bloedcellen (erythrocyten)

Het menselijk lichaam bevat ongeveer 5 liter bloed. Het bloed lijkt vloeibaar. Toch bestaat het bloed voor ongeveer 45% uit vaste bestanddelen. Een van die bestanddelen zijn de rode bloedcellen (erythrocyten, RBC’s). De rode bloedcellen geven de rode kleur aan het bloed.

Wat is de  vorm en kleur van rode bloedcellen (erythrocyten)?

Rode bloedcellen lijken op twee op elkaar geplakte schoteltjes. Deze vorm wordt biconcaaf genoemd. De kleur van rode bloedcellen is donkerrood wanneer deze weinig zuurstof gebonden hebben. De kleur van rode bloedcellen is helderrood wanneer deze veel zuurstof hebben gebonden. De rode bloedcel bevat geen celkern en geen mitochondriën. Dat is gunstig. Wanneer een rode bloedcel mitochondriën bevat zou deze het zuurstof gebruiken wat de cel eigenlijk zou moeten vervoeren. Wanneer het bloed niet goed in staat is zuurstof te vervoeren, kan er sprake zijn van anemie.

Hoe veel rode bloedcellen (erythrocyten) bevat het bloed?

Per kubieke millimeter bloed komen ongeveer 4 tot 6 miljoen rode bloedcellen voor.  De rode bloedcellen komen het meeste in het bloed voor. Het bloed bij volwassenen bestaat voor 42 tot 45% uit rode bloedcellen.

Wat is de levensduur van rode bloedcellen (erythrocyten)?

Rode bloedcellen worden gevormd in de beenderen van de romp en de proximale delen van het opperarmbeen (humerus) en dijbeen (femur). De rode bloedcellen worden gevormd in het beenmerg. Het duurt ongeveer 15 dagen om een rode bloedcel te vormen. Een rode bloedcel heeft een levensduur van ongeveer 3 maanden.

Wat is de belangrijkste functie van rode bloedcellen (erythrocyten)?

De belangrijkste functie van rode bloedcellen is het vervoeren van zuurstof en koolstofdioxide. Vanuit de rechter harthelft stroomt bloed richting de longen. In de longen geeft het bloed koolstofdioxide af aan de longen en wordt zuurstof gebonden aan de rode bloedcel. Het bloed stroomt via de longader richting de linker harthelft. De linker harthelft pompt het zuurstofrijke bloed richting de weefsels. In de weefsels wordt zuurstof afgegeven. In de weefsels vindt de verbranding plaats. Bij verbranding komt koolstofdioxide vrij wat weer door het bloed wordt opgenomen en naar de longen wordt getransporteerd. Hemoglobine is het belangrijkste bestanddeel van de rode bloedcel. 97% van de rode bloedcel bestaat uit hemoglobine. Het hemoglobine bindt zuurstof aan zich. Wanneer bloed niet goed in staat is om zuurstof te vervoeren, kan er sprake zijn van een bloedarmoede (anemie).

Bronnen:
GA Thibodeau, Patton KT 2007, Anatomy & Physiology, Mosby/Elsevier
EN Marieb, Hoehn K 2007, Human Anatomy & Physiology, Pearson/Benjamin Cummings