In deel 1 van de wetenschapsalmanak kwamen zoekmachines zoals PubMed, SPORTDiscus, Web of Science, Scopus en Google Scholar aan bod, en beschreven we hoe je deze kunt gebruiken om relevante artikelen over (sport)voeding, training en gezondheid te vinden. Deel 2 ging verder met de narratieve review, een type artikel dat bestaande kennis over een onderwerp samenvat en helpt om overzicht te krijgen.
In dit derde deel richten we ons op een ander type onderzoek: case reports. Case reports spelen een unieke rol binnen de wetenschap. Maar wat zijn case reports precies? Hoe worden ze uitgevoerd? En wat zijn hun sterke en zwakke punten? In dit deel van de wetenschapsalmanak duiken we dieper in op deze vragen, zodat je begrijpt wat je aan case reports hebt en hoe je ze kunt gebruiken.
Wat is een case report?
Binnen de wetenschap op het gebied van sport, training, voeding en gezondheid komen case reports frequent voor. Maar wat is een case report? Een case report is een gedetailleerd verslag van een observatieperiode bij één individu (case study) of een zeer kleine groep (case series) individuen.
Het grote voordeel van case reports is de enorme hoeveelheid detail die ze bieden. Bij een “normale” studie met een grotere groep proefpersonen is het lastig om zeer specifieke gegevens te verzamelen en beknopt te rapporteren, zoals hoe goed iemand slaapt, hoe een trainingsdag eruitziet, hoe het lichaamsgewicht schommelt, of wanneer de atleet eet. Bij case reports concentreert de onderzoeker juist op het rapporteren van uiterst gedetailleerde informatie. Door deze gedetailleerde informatie te rapporteren, wordt inzicht verschaft in de wereld van de gevolgde individuen, zodat de lezer daarvan kan leren.
Voordelen en nadelen van een case report
Een case report heeft zowel voordelen, als nadelen. Het is handig dat je je van deze voor- en nadelen bewust bent wanneer je een case report leest.
Voordelen van een case report:
- Gedetailleerde informatie: Case reports bieden een uitzonderlijk gedetailleerd overzicht van de situatie van een individu of een kleine groep. Dit maakt het mogelijk om diepgaande inzichten te krijgen in de dagelijkse gewoontes van de onderzochte persoon, zoals slaap, voeding, training en herstel. Dit soort gegevens is vaak moeilijk te verkrijgen in grotere studies, die meer generaliseren.
- Inzicht in zeldzame of specifieke gevallen en praktische toepassingen: Case reports zijn bijzonder nuttig voor inzicht verkrijgen van zeldzame, ongebruikelijke of specifieke gevallen. Ze kunnen waardevolle inzichten bieden voor coaches of gezondheidsprofessionals die werken met vergelijkbare sporters. Omdat ze gedetailleerde informatie bevatten, kunnen ze helpen bij het aanpassen van trainingsprogramma’s of voedingsstrategieën voor specifieke sporters.
- Nieuwe ideeën voor verder onderzoek: Case reports kunnen aanleiding geven tot nieuwe hypotheses of onderzoeksvragen. Wanneer onderzoekers onverklaarde of verrassende resultaten tegenkomen in een case report, kunnen deze dienen als uitgangspunt voor verder onderzoek.
- Flexibiliteit: Case reports kunnen onderwerpen behandelen die moeilijk te onderzoeken zijn in grootschalige studies. Dit is vooral het geval bij persoonlijke benaderingen van gezondheid of training, waarbij het lastig kan zijn om gestandaardiseerde proefpersonen of condities te vinden.
Nadelen van een case report:
- Beperkte generaliseerbaarheid: De resultaten van een case report zijn meestal niet toepasbaar op de bredere populatie. Dit komt doordat de onderzochte groep vaak heel klein is, bijvoorbeeld slechts één persoon, en de omstandigheden dus niet representatief zijn voor anderen.
- Geen nieuwe data: In tegenstelling tot grotere studies bieden case reports geen nieuwe onderzoeksdata. Ze zijn voornamelijk bedoeld om bestaande gegevens te documenteren. Dit betekent dat ze niet hetzelfde bewijs leveren als bijvoorbeeld gecontroleerde experimenten.
- Bias: Bias betekent dat de bevindingen van het onderzoek beïnvloed kunnen worden door persoonlijke voorkeuren of verwachtingen van de onderzoeker. In case reports kan de onderzoeker bijvoorbeeld onbewust bepaalde details benadrukken die zijn eigen mening ondersteunen, terwijl andere belangrijke gegevens over het hoofd worden gezien, of worden genegeerd. Dit kan de objectiviteit van het rapport beïnvloeden. Bias kan dus leiden tot een vertekend beeld van de werkelijke situatie.
- Minder wetenschappelijke onderbouwing: De conclusies in een case report zijn vaak minder sterk onderbouwd dan die in grotere studies. Omdat case reports geen controlegroepen of gestandaardiseerde methoden hebben, zijn de bevindingen vaak moeilijker te bevestigen.
- Beperkte replicatie: Replicatie betekent dat een studie of onderzoeksresultaat opnieuw wordt uitgevoerd om te controleren of dezelfde uitkomsten worden behaald. In het geval van case reports is replicatie lastig, omdat de exacte omstandigheden van het onderzoek vaak niet eenvoudig te herhalen zijn. Bijvoorbeeld, als een bepaalde training of voedingsstrategie werd toegepast op één individu, kan het moeilijk zijn om dit precies op dezelfde manier opnieuw toe te passen bij een andere persoon zonder variaties in context of resultaten. Dit maakt het moeilijk om de resultaten van een case report breed toe te passen en/of te bevestigen in verschillende gevallen.
Wil je fit worden zonder fratsen. Bestel dan Fit zonder fratsen hier. Of klik op het boek hieronder: