Fitness- en voedingsapps

De smartphone met al zijn apps is niet meer weg te denken; ook niet in de sportschool. Vele van die apps gebruiken we om ook tijdens en rondom onze workouts. De eenvoudige timer om de tijd tussen de sets te klokken. Spotify voor de muzikale omlijsting van je training. Ben je klaar met ijzer pompen dan pomp je ook even wat pics van je getrainde spieren op Insta. Er zijn echter ook heuse fitness- en voedingsapps. Het is handig om te weten of je iets kan met die apps. 

Kwaliteit van apps

Alweer een jaar of 5 geleden hebben Amerikaanse bewegingswetenschappers 30 populaire fitnessapps beoordeeld. Om de apps te beoordelen, hebben de wetenschappers gekeken of je met normaal gebruik de beweegrichtlijnen voor kracht, uithoudingsvermogen en lenigheid haalt. De meeste apps komen er maar bekaaid van af. Slechts de Sworkit-app zit aardig in elkaar en kun je de beweegrichtlijnen halen. Daarnaast geven de wetenschappers aan dat bij het samenstellen van de apps het niet duidelijk is welke inspanningsfysiologische principes en principes uit de trainingsleer zijn gebruikt. Nu varen wij van Eigen Kracht niet blind op een onderzoek dat al weer dateert uit 2015 en zijn we zelf ook eens wat apps gaan bekijken.

Grofweg kun je de apps verdelen in echte fitnessapps, krachttrainingsapps en voedingsapps.

Fitnessapps

Met de fitnessapps kun je meestal bootcampachtige oefeningen met het eigen lichaamsgewicht doen (opdrukken, squats, burpees, step ups). Deze oefeningen doe je veelal in circuitvorm. Dus je doet een oefening waarin je zoveel mogelijk reps met eigen lichaamsgewicht doet, je rust even en vervolgens doe je een volgende oefening. Vaak is een circuit zo’n 7 minuten.

Afhankelijk van de hoeveelheid tijd die je hebt, kun je dan meer, of minder circuitjes achter elkaar doen. Afhankelijk hoe fit je jezelf vindt, kun je meer, of minder pauze tussen de oefeningen plannen.

Deze fitnessapps zijn prima om je conditie mee op te bouwen en te onderhouden. De meeste apps bieden echter geen individueel progressief trainingsschema aan waarin je specifiek werkt aan vooraf gestelde doelen. En hoewel de meeste oefeningen een krachtscomponent hebben, zal er vooral aan (kracht)uithoudingsvermogen worden gewerkt. Ook is het bij veel van deze fitnessapps niet duidelijk of en hoe trainingsprincipes worden gebruikt om een progressief trainingsprogramma op te bouwen. Sterker nog sommige apps schermen dat ze zijn gebaseerd zijn op een wetenschappelijk fundament, maar zelfs Sherlock Holmes weet dit fundament niet te vinden.

Tenslotte wordt er in de apps geen aandacht besteed aan een gedegen warming up en dat is natuurlijk vragen om problemen. Die moet je dus zelf doen voordat je daadwerkelijk een circuitje gaat doen.

Krachttrainingsapps

Krachttrainingsapps zijn er in alle soorten en maten. Er zijn apps die fungeren als een digitaal trainingslogboek en dat is natuurlijk hartstikke handig; geen gerommel met pen en papier meer.

Daarnaast zijn er ook krachttrainingsapps die trainingsschema’s voor beginnende en gevorderde fitnessers aanbieden. Deze krachttrainingsschema’s kun je dan uitvoeren in the gym. Deze apps die een trainingsschema aanbieden, lijken wel met meer zorg te zijn samengesteld dan de fitnessapps. Echter ook bij de krachttrainingsapps wordt nooit helemaal duidelijk wat de merites van de samenstellers zijn en hoe trainingsprincipes zijn toegepast om tot een gedegen schema te komen.

Voedingsapps

Voedingsapps zijn waarschijnlijk het meest bekend onder fitnessers; bekende namen zijn Fatsecret, MyFitnesspal en de Eetmeter. Veel van deze mainstream voedingsapps worden gebruikt om de voedingsinname te tracken. Het is goed om te weten dat de meeste diëtisten niet deze applicaties gebruiken om de voedingsinname van hun clientèle te tracken. Betekent dat mainstream voedingsapps per definitie slecht zijn om je voeding te tracken? Nee. De Eetmeter van het voedingscentrum is bijvoorbeeld een betrouwbare en eenvoudige app die ook zorgvuldig met privacygevoelige gegevens omgaat.

Ook de Fatsecret en MyFitnesspal zijn prima om je voeding mee te tracken. Het is echter niet helemaal duidelijk hoe met je gegevens wordt omgegaan en deze apps staan ook ramvol advertenties. Daar biedt MyFitnesspal Premium dan weer een oplossing, maar deze app is dan weer niet gratis.

Ook bieden MyFitnesspal en Fatsecret recepten en een soort van beweegdagboek om bij te houden hoeveel calorieën je met je activiteiten verbrandt. Bij het samenstellen van de recepten is het niet duidelijk of en welke voedingsrichtlijnen worden gebruikt. Je weet dus nooit of je conform sportvoedingsrichtlijnen eet.

En het is niet duidelijk waar Fatsecret en MyFitnesspal hun MET-waarden vandaan halen en waar ze dus hun berekeningen voor caloriegebruik op baseren.

Als je al wat kennis hebt prima te gebruiken

Van de meeste apps die we hebben gezien, wordt het nooit helemaal duidelijk wie de trainingsschema’s en recepten samenstelt. Ook wordt niet duidelijk of er richtlijnen worden gebruikt bij de samenstelling van schema’s en recepten. De app van het voedingscentrum is hier een uitzondering op. Binnen de eetmeter wordt je voedingsinname vergeleken met de aanbevolen hoeveelheden voor matig actieve mensen. Dat is belangrijk om te weten, omdat voor fitnessers andere voedingsnormen gelden!

Als je gedurende de jaren flink wat trainings- en voedingskennis hebt opgebouwd, dan kun je fitness-, krachttrainings- en voedingsapps echter prima ter ondersteuning gebruiken. Deze apps zullen je trainingsarsenaal vergroten en het registreren van je trainingen en voeding vergemakkelijken. Blijf echter wel altijd zelf nadenken! Voor de beginnende fitnesser is het belangrijk te realiseren dat een app nooit een goeie PT-er, fitnesstrainer, leefstijlcoach en dietist kan vervangen, want een goed trainingsschema en voedingsschema is maatwerk en vakmanschap. Dat laat je niet over aan een app. Ben je op zoek naar een Old School betrouwbaar boek over krachttraining? Wij bevelen warm het Eigen Kracht boek aan. Wil je tenslotte alle ins en outs weten over voedingssupplementen installeer dan de supplementenwijzer.