Oorzaken van vaginale klachten

Klachten van de vagina kunnen erg vervelend zijn en vrouwen kunnen zich er ook erg voor schamen. Wat we onder vaginale klachten kunnen verstaan, is bijvoorbeeld afscheiding die anders is dan normaal, bijvoorbeeld meer of een andere kleur. Je kunt ook denken aan jeuk of irritatie aan de vagina. Deze vaginale klachten komen veel voor en worden ondanks mogelijke schaamte ook veel gezien bij de huisarts.

Vaginale klachten
Wanneer vrouwen klachten over vaginale problemen is dit vooral in de vruchtbare levensfase. Het is altijd belangrijk om een verschil te maken tussen klachten die fysiologisch normaal zijn en klachten die afwijkend zijn. Iemand kan bijvoorbeeld veel last hebben van afscheiding maar dit kan nog wel binnen de normale grenzen vallen. Belangrijk is het ook om eventuele seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA’s) op te sporen. Zij kunnen namelijk ook zorgen voor ernstige opstijgende infecties en de vrouw kan eventueel andere mensen ook weer besmetten. Maar 15% van de vrouwen met vaginale klachten heeft een SOA. Wel is het vaak lastiger om een SOA op te sporen, omdat vrouwen hiervoor vaak schaamte voelen en/of angstig zijn.

In de algemene bevolking komen vaginale klachten regelmatig voor. Wel blijkt dat er maar een veel kleiner gedeelte van vrouwen met vaginale klachten naar de huisarts gaan. Vrouwen met vaginale klachten zijn vaak bang. Ze zijn bang om bijvoorbeeld een SOA te hebben of HIV besmet te zijn. Ook voor kanker zijn veel vrouwen bang. Een andere reden waarom vrouwen niet zo snel naar de huisarts gaan is, omdat ze zich schamen. Met vaginale klachten gaan vaak klachten van een onaangename geur of overmatige jeuk klachten gepaard. Dit kan schaamte veroorzaken bij de vrouw. Deze schaamte kan er ook voor zorgen dat er op seksueel gebied problemen ontstaan.

Cijfers van vaginale klachten (hoe vaak komen vaginale klachten voor?)
Per 1000 ingeschreven patiënten  in en huisartsenpraktijk hebben ongeveer 30 patiënten last van vaginale klachten. De meeste van deze vrouwen zijn tussen de 20 en 30 jaar oud. Hieronder volgt een overzicht van de verschillende klachten en hoe vaak ze voorkomen:

Vaginale klachten die gepresenteerd worden bij de huisarts

Percentage van voorkomen van de klacht bij vrouwen die hun vaginale klachten presenteren bij de huisarts

Meer afscheiding dan normaal

71%

Jeuk in en/of rond de schede

54%

Irritatie in en/of rond de schede

43%

Onaangename geur van de afscheiding

30%

De afscheiding heeft een afwijkende kleur

15%

Hier valt uit op te maken dat vrouwen vaak meer dan één vaginale klacht tegelijk hebben. Het blijkt dan meer dan 60% van de vrouwen met vaginale klachten heeft twee of meer klachten.

Oorzaken van vaginale klachten
• Urogenitale infecties

o Candida-vaginitis
o Bacteriële vaginose
o Trichomonas-vaginitis
o Chlamydida trachomatis-infectie
Gonorroe
o Herpes genitalis
o Condylomata acuminata
• Lokaal irriterende effecten

Bronnen:
E. Rubin, Farber, JL, Pathology (1999), Lippincott-Raven, Philadelphia, New York
H. de Vries, de Jongh, TOH, Grundmeijer, HGLM, Diagnostiek van alledaagse klachten (2003), Bohn Stafleu van Lofhum, houten
EH van de Lisdonk, van den Bosch, WJHM, Lagro-Janssen, ALM, Ziekten in de huisartspraktijk (2003), Elsevier gezondheidszorg, Maarssen