Gastro-enteritis; buikgriep

Gastro-enteritis is een infectieziekte. Het is een ziekte die veel voorkomt en iedereen heeft het wel eens gehad. De ziekte ontstaat meestal in een korte tijd en wordt gekenmerkt door drie symptomen namelijk diarree, braken en buikpijn. Vaak zie je dat wanneer iemand in het gezin ziek is, de rest van het gezin vaak ook grotendeels ziek wordt. Vaak is de duur van gastro-enteritis maar enkele dagen.

Ziektebeeld buikgriep
Zoals net al gezegd zijn er drie belangrijke symptomen die passen bij het ziektebeeld. De eerste is diarree, dit symptoom komt eigenlijk bij iedereen voor die gastro-enteritis heeft. Het tweede symptoom is braken, dit symptoom komt bij ongeveer de helft van de mensen voor. Het derde symptoom is buikpijn, hier heeft ongeveer 25% van de mensen met gastro-enteritis last van. Meestal is er geen sprake van koorts. De ontlasting is bijna altijd waterdun en men kan last hebben van krampen in de buik, borrelen in de buik, misselijkheid en een gevoel van slapte. Gastro-enteritis wordt ook wel buikgriep genoemd.

Epidemiologie buikgriep (hoe vaak komt buikgriep voor?)
Al eerder is gezegd dat gastro-enteritis in kleine gezins-epidemieën voorkomt, maar ook in kleine epidemieën buiten het gezin bijvoorbeeld op school of in het ziekenhuis op een bepaalde afdeling van het ziekenhuis en/of verpleeghuis. De duur van gastro-enteritis is meestal maar enkele dagen. Hierdoor is het ook zo dat er vaak geen bezoek aan de huisarts gebracht wordt. Ook is het zo dat mensen de klachten zelf al vaak herkennen als zijnde een gastro-enteritis/buikgriep. De incidentie (aantal nieuwe gevallen van een ziekte) van de aandoening is ongeveer 20 per 1000 mannen per jaar en onder de vrouwen ongeveer 25 per 1000 per jaar. De diagnose wordt net iets vaker gesteld bij mensen uit een lagere sociale klasse dan bij mensen uit een hogere sociale klasse.

Beloop van gastro-enteritis; buikgriep
De diarree klachten zijn vaak binnen een paar dagen al weer over. Wel is het belangrijk dat je wel een adequate vocht- en voedselinname hebt. Er moet een adequate inname zijn van water, suiker en zout. Als je dit goed doet, is dat eigenlijk het enige wat je hoeft te doen en zal de gastro-enteritis vanzelf overgaan binnen een paar dagen.

Prognose van gastro-enteritis; buikgriep
De prognose van de infectieziekte gastro-enteritis is eigenlijk altijd goed. De ziekte is self-limiting dat wil zeggen dat de ziekte vanzelf weer overgaat. Wel is dit soms moeilijk uit te leggen aan patiënten die bij de huisarts komen. Vaak wordt er toch verwacht dat er een medicijn voorgeschreven wordt. Dit is echter bijna nooit nodig bij gastro-enteritis.

Bronnen:
EH van de Lisdonk, van den Bosch, WJHM, Lagro-Janssen, ALM, Ziekten in de huisartspraktijk (2003), Elsevier gezondheidszorg, Maarssen
Parveen Kumar, Michael Clark, Clinical Medicine (2002), W.B. Saunders, Philadelphia