Bijtwonden, oorzaken, symptomen en behandeling

Bijtwonden ontstaan meestal door een beet van kat of hond. Een bijtwond van kat en hond kan zeer ernstig zijn. Beet van kat en hond kannen weefsels beschadigen en zelfs een slagader doorboren. Ook bevat de bek van kat en hond vele schadelijke bacteriën die de beetwond kunnen infecteren en een ernstige onsteking/infectie kunnen veroorzaken door bijvoorbeeld de tetanus-bacterie. Ook kan een bijtwond hondsdolheid veroorzaken. Vaak moet een tetanusprik worden gehaald na een beetwond.

Wat zijn oorzaken van bijtwonden door kat en hond?
Dieren zoals katten en honden die zich bedreigd voelen, kunnen vluchten of vechten. Wanneer een kat of hond niet kan vluchten, doordat het dier zich in een afgesloten ruimte bevinden, zal het dier vechten en dus aanvallen. Het gevolg kan een bijtwond zijn. Ook kan een dier bijten, omdat het dier zijn baasje wil beschermen, of een gebied (territorium) wil beschermen.

Wat zijn symptomen van bijtwonden door kat en hond?
Een bijtwond kan hevig bloeden. De bloeding is afhankelijk van waar de bijtwond zich bevindt. Wanneer een ader is geraakt  zal een weefsel flink bloeden. Het is verstandig niet direct het bloeden te stelpen, omdat de bloeding de wond schoon spoelt. Wanneer een slagader is geraakt, moet de bloeding snel worden gestelpt. Ter hoogte van de wond ontstaat vaak een zwelling en blauwe plek. Ook zijn soms gaatjes te zien op het punt waar de tanden van het dier de huid hebben doorboord.

Hoe verloopt de behandeling van bijtwonden door kat en hond?
Direct na de beet moet de wond goed worden uitgespoeld met lauwwarm water. Spoelen met lauwwarm water zorgt ervoor dat de wond blijft bloeden en het bloeden schadelijke bacteriën worden weggespoeld. Spoelen met koud water veroorzaakt samentrekken van bloedvaten (vasoconstrictie) waardoor het bloeden stelpt. Gebruik verder zeep om de wond schoon te maken. Daarna kan de wond worden ontsmet met waterstofperoxide, alcohol of jodium. Dek de wond af, maar verbindt nog niet. Bezoek ook de eerste hulp, of huisarts om een tetanusspuit te halen. Bij sommige beroepen mensen krijgen mensen standaard een tetanusvaccin. Mensen die veel met dieren werken, worden gevaccineerd tegen tetanus. In gebieden waar hondsdolheid voorkomt, kan de behandelaar ervoor bloed afnemen om te bepalen of de patiënt is geïnfecteerd met hondsdolheid (rabiës). Soms wordt ook antibiotica gegeven. Bijtwonden worden vaak niet gehecht. Hechten zorgt ervoor dat bacteriën niet uit de wond kunnen. Wanneer een bijtwond zeer ernstig is en botten, spieren en de bijtwond pezen heeft beschadigd, is een chirurgische ingreep nodig.

Samenvatting bijtwonden door kat en hond
Katten en honden kunnen bijten wanneer zij zich bedreigd voelen. Het gevolg is een bijtwond. Een beet van kat, maar vooral hond kan weefsels ernstig beschadigen waardoor een chirurgische ingreep noodzakelijk is. Een bijtwond wordt meestal niet gehecht, om zo het infectiegevaar te reduceren. Vaak wordt na een beet door hond of kat de patiënt gevaccineerd met het tetanusvaccin. Soms wordt bloed afgenomen om te beoordelen of de patiënt hondsdolheid heeft.

Bronnen:

www.gezondvgz.nl
www.medicijnen-op-maat.nl
www.kring-apotheek.nl
nhg.artsennet.nl