Vitamine A, Retinol, Retinal

Vitamine A krijgt het lichaam binnen via de voeding. Vitamine A is een vetoplosbaar vitamine. Andere namen voor vitamine A zijn retinol en retinal. Beta-caroteen is een provitamine voor vitamine A.

In welke producten zit Vitamine A?

Vitamine A komt veel voor in halfvolle en volle melk. Ook volle yoghurt en vlasoorten bevatten Vitamine A. Ook margarine, boter en halvarine bevatten Vitamine A. Verder bevatten eieren Vitamine A. Betacaroteen wat een previtamine is voor Vitamine A zit in spinazie en andere donkere groenten. Abrikozen en wortels bevatten ook betacaroteen.

Functies van Vitamine A?

Vitamine A is een vetoplosbaar vitamine. Vitamine A is belangrijk voor het gezichtsvermogen. Vitamine A is belangrijk voor de instandhouding van het hoornvlies. Ook speelt Vitamine A een belangrijke rol in het zien in het schemerdonker. Verder is Vitamine A belangrijk voor epitheelcellen, botgroei en groei van het gebit.

Wat is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) van Vitamine A?

De ADH van Vitamine A voor mannen is 900 microgram per dag en voor vrouwen 700 microgram per dag. De bovengrens voor inneming van Vitamine A is 3000 microgram per dag.

Wat zijn gevolgen van een te hoge of te lage Vitamine A inname?

Bij tekorten aan Vitamine A ontstaat nachtblindheid, xerosis (uitdroging van het hoornvlies), verstopte haarfollikels, verminderde weerstand. Uiteindelijk kan blindheid ontstaan. Gevolgen van een te hoge Vitamine A zijn onder te verdelen in acute en chronische toxiciteitssymptomen. Acute toxiciteitssymptomen zijn verminderd gezichtsvermogen, misselijkheid, braken, draaiduizeligheid, verhoogde druk in de schedel, hoofdpijn en een verminderde coördinatie. Chronische symptomen zijn een toegenomen activiteit van de osteoclast. Hierdoor neemt de botdichtheid af. Ook kunnen leverafwijkingen ontstaan.

Lees ook:

Loop geen inkomsten mis, schrijf over hobby, werk of studie en verdien extra inkomsten!

Maak je eigen geldmachine in 8 stappen en wordt financieel onafhankelijk

Vitamine D, Ergocalciferol, Cholecalciferol, Calcidiol, Calcitriol

Vitamine C, Ascorbinezuur

Spelregels voor een gezonde voeding

Het oog; neurale functie van de retina

Hoe werkt het oog?

Bronnen:

JF de Wijn, Hekkens, WTJM,. (1994) Fysiologie van de voeding, Bohn Stafleu en Van Loghum, Houten/Zaventum

Ellie Whitney, Rolfes, SR,. (2008) Understanding Nutrition, Wadsworth