Hoe wordt een tatoeage weggehaald?

Mensen kiezen er vaak voor om een tatoeage aan te laten brengen. Tatoeages zijn er in alle soorten en maten. Waar in de jaren negentig de tribals populair waren, zijn nu de Chinese tekens populair. Hartjes, ankers en roosjes zijn afbeeldingen die blijvend populair zijn. Soms krijgen mensen echter spijt van hun tatoeage en willen deze weghalen. Tatoeages kun je weg laten halen door, schaven, snijden en laseren.

Aanbrengen van een tatoeage

De kosten van een tatoeage zijn afhankelijk van het ontwerp en de grootte. De goedkoopste tatoeage kost rond de 50 euro. Een tatoeage kan echter ook duizenden euro’s kosten. Een tatoeage aanbrengen bestaat al heel erg lang. Indianen zijn al zeer bekend met het aanbrengen van tatoeages. Indianen brengen inkt met een soort naald in de dieper gelegen lederhuidlaag. Indianen geloofden dat een tatoeage hen toegang gaf tot het dodenrijk, nadat zij overleden zijn. Ook de Kelten tatoeëerden zichzelf om Romeinen af te schrikken.

De methode van de moderne, westerse tatoeëerder verschilt niet veel met die van de indianen. De westers tatoeëerder gebruikt hiervoor echter een moderne mechanische naald waarin verschillende inktpatronen zitten. Er bestaan verschillende soorten tatoeages. Celtic, Oriental, indian en Custom zijn verschillende stijlen binnen het tatoeëren. Onze huid bestaat uit verschillende lagen. De inkt die met een tatoeernaald wordt aangebracht, wordt in de lederhuid aangebracht. In de lederhuid zitten delen van ons afweersysteem, waarschijnlijk macrofagen. De macrofagen in de huid zien de inkt als lichaamsvreemd materiaal en proberen dit onschadelijk te maken. De macrofagen reageren met de inkt en kapselen de inkt in. Hierdoor blijft de inkt stabiel in de lederhuid en is de inkt onschadelijk voor het menselijk lichaam. Voordat een tatoeage wordt aangebracht, wordt eerst het betreffende huidgebied geschoren en ontsmet. Anders zouden micro-organismen die op de huid zitten met de tatoeernaald in het lichaam geprikt kunnen worden en gaan ontsteken. Het wordt sterk ontraden om een pijnstiller voor het aanbrengen van een tatoeage in te nemen, omdat dit het bloed kan verdunnen en voor een slechtere wondgenezing zorgt en voor een lelijke tatoeage kan zorgen.

Weghalen van een tatoeage

De cellen in de lederhuid kapselen de inkt in. De cellen van de lederhuid zijn redelijk stabiel, daarom blijven tatoeages ook levenslang zitten. De kosten van het weghalen van een tatoeage varieert van 40 euro voor een kleine tatoeage tot 130 euro plus 10 per vierkante centimeter weg te halen tatoeage. Een tatoeage kan worden verwijderd door een plastisch chirurg of cosmetisch arts. Er zijn echter ook plekken waar een lasertherapeut een tatoeage weghaalt. Deze persoon hoeft niet perse een arts te zijn. Er bestaan vele verschillende manieren om tatoeages weg te halen. Tatoeages kunnen worden weggeschaafd, wegsnijden of weglaseren. Er zal kort worden ingegaan op de verschillende technieken. Vervolgens wordt wat dieper ingegaan op het weglaseren van een tatoeage.

Tatoeage wegschaven
Bij het wegschaven van een tatoeage wordt letterlijk een diepe schaafwond gemaakt. Er wordt tot en met de lederhuid geschaafd. Hier zit namelijk de tatoeage. Afhankelijk van het herstelvermogen van de lederhuid kan er een klein litteken ontstaan. De lederhuid is echter belangrijk voor de verdere conditie en gezondheid van het bovenliggende huidgebied. Wanneer een tatoeage erg groot is, is dit niet de meest geschikte techniek. Verder is de techniek pijnlijk en kan er behoorlijk wat napijn zijn. Vervolgens kan de tatoeage zo diep zitten (wanneer met een langere naald is getatoeëerd) dat de tatoeage niet weg te schaven is. Je zit dan met een lelijk litteken te kijken en met een tatoeage die niet geheel weg is. Deze techniek is daarom alleen geschikt voor kleine tatoeages op huidgebieden die niet veel worden blootgegeven.

Tatoeage wegsnijden
Bij het wegsnijden van een tatoeage wordt het betreffende huidgebied waar de tatoeage zit letterlijk weggesneden. Bij deze techniek is het 100% zeker dat de tatoeage weg is. Deze techniek is echter alleen geschikt bij huidgebieden waar de wondranden na verwijdering van de tatoeage nog aan elkaar te hechten zijn. Deze techniek is dus niet geschikt voor bijvoorbeeld tatoeages rond de enkel. Bij deze huidgebieden is de huid erg strak en zit de huid dicht bij botweefsel. Ook ontstaat er altijd een litteken, omdat er gehecht moet worden. Afhankelijk van de hechttechniek en het herstelvermogen van de huid, kan het resultaat erg goed zijn. Deze techniek is alleen geschikt bij kleinere tatoeages op huidgebieden die nog makkelijk te hechten zijn.

Tatoeage weglaseren
Het weglaseren van een tatoeage is een van de populaire methoden. Die waarschijnlijk de minste schade oplevert. Toch kan weglaseren ook huidschade veroorzaken. Bij het weglaseren van een tatoeage wordt het pigment van de tattoo zeer kort op een bepaalde golflengte verhit. De inkt valt uiteen en het lichaam (het immuunsysteem) ruimt de inkt zelf op. De huid kan echter beschadigd raken wanneer de huid te lang verhit wordt en het lichaamseigen pigment uiteen valt. Ook kunnen sommige inktsoorten juist verkeerd reageren op de laser en uiteen vallen in een lelijke bruine vlek. Weglaseren is meer geschikt voor grotere tatoeages.

Bronnen:
Quest scheurkalender 2010
www.07699.06jn.thinkquest.nl
beauty.blog.nl/lichaamsverzorging
www.tatoeage-weghalen.nl