Waarom ben ik zo vaak verkouden en wat kan ik er tegen doen?

Waarom ben ik zo vaak verkouden? Is een vraag die veel mensen zich stellen. Verkouden, of een koutje vatten heeft weinig te maken met kou lijden en daardoor verkouden worden. Door kou te lijden, kan wel de weerstand verminderen waardoor je vatbaarder bent voor het verkoudheidsvirus. Ook andere factoren kunnen de weerstand verminderen, zoals bijvoorbeeld niet, of juist veel te vaak en intensief sporten. Ook veel stress en een koolhydraatarm dieet kunnen de weerstand verminderen, waardoor je sneller verkouden kunt worden. Verkoudheid geneest vanzelf en er zijn geen medicijnen die verkoudheid genezen. Wel kunnen paracetamol, xylometalozine, zoutoplossing gorgelen en een stoombad de klachten verminderen. Extra vitamine C en matig intensief bewegen, kunnen wel de duur van een verkoudheid verminderen.

Je wordt niet direct verkouden door koude te lijden
Veel mensen denken dat ze verkouden zijn geworden, doordat ze kou hebben geleden. Dit is niet waar. Een verkoudheid wordt veroorzaakt door het verkoudheidsvirus. De drie bekendste verkoudheidsvirussen zijn respiratoir syncytieel virus (RS-virus), het rhinovirus en het coronavirus. Deze virussen zitten in snot en slijm van mensen die verkouden zijn. Je kunt verkouden worden door dat je in aanraking komt met besmet slijm en snot. Als iemand verkouden is en diegene niest, of hoest in je gezicht dan kan het virus jou besmetten. Ook als iemand die verkouden is, zijn, of haar handen niet goed wast en jouw een hand geeft, of bijvoorbeeld een klink, of tafel aanraakt, kan het verkoudheidsvirus zich wederom verspreiden. Je kunt besmetting voorkomen door de hand voor de mond te houden bij hoesten, of niezen, klinken en tafels regelmatig schoon te maken, de ruimtes goed te ventileren en regelmatig de handen te wassen.
Hoewel je niet direct verkouden kunt worden door koude te lijden, kan koude wel je weerstand verminderen, waardoor je vatbaarder bent voor het verkoudheidsvirus. Koude is namelijk een stressfactor die voor een verhoging van het stresshormoon cortisol zorgt. Cortisol remt de werking van het immuunsysteem, waardoor de weerstand vermindert.

Je wordt verkouden op warme, vochtige plekken waar veel mensen bij elkaar komen
Het verkoudheidsvirus gedijt goed op warme vochtige plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen. Het verkoudheidsvirus kan lange tijd buiten het lichaam overleven op plekken waar het warm en vochtig is. Wanneer op deze warme vochtige plaatsen veel mensen bij elkaar zijn en komen, heeft het verkoudheidsvirus veel kansen om andere mensen te besmetten.
Plaatsen waar veel mensen bij elkaar komen, zijn bijvoorbeeld schoolklassen, kinderdagverblijf en crèche. Je ziet dan ook vaak als kinderen naar school, kinderdagverblijf, of crèche gaan, ze vaker verkouden zijn. Ook het openbaar vervoer en kantoren zijn een broedplaats voor het verkoudheidsvirus.  Door vaak buiten te komen versterk je enerzijds je immuunsysteem en anderzijds kom je minder in contact met mensen die verkouden zijn. Door vaak buiten te komen verminder je dus op twee manieren de kans om verkouden te worden.

Je wordt verkouden als helemaal niet, of juist te lang en te intensief sport
Mensen die helemaal niet sporten, zijn vaker verkouden, dan mensen die dagelijks een half uur tot een uur matig intensief sporten. Matig intensief sporten versterkt namelijk het immuunsysteem, waardoor je weerbaarder bent tegen het verkoudheidsvirus.
Lang en zeer intensief sporten, verzwakt echter het immuunsysteem. Dit komt omdat bij lang en intensief sporten het stresshormoon cortisol vrijkomt, dat het immuunsysteem verzwakt. Cortisol komt namelijk vrij als de suikervoorraden (glycogeen) van het lichaam door het sporten afnemen. Cortisol zorgt ervoor dat het lichaam uit andere voedingsstoffen suikers maakt (gluconeogenese). De hoeveelheid cortisol die het lichaam aanmaakt tijdens en direct na het intensieve sporten kun je verminderen door tijdens en na het sporten koolhydraatrijke voedingsmiddelen te eten en te drinken.

Je wordt verkouden tijdens stressvolle periodes
Tijdens periodes van stress maakt het lichaam veel cortisol aan. Cortisol zorgt er namelijk voor dat het lichaam naast de onderdrukking van het immuunsysteem ook het lichaam meer energie kan vrijmaken, zodat het lichaam de stress het hoofd kan bieden. Probeer tijdens stressvolle periodes regelmatig te ontspannen, bijvoorbeeld door een flink stuk te gaan wandelen. Hiermee sla je twee vliegen in een klap. Wandelen zorgt ervoor dat je je immuunsysteem versterkt en het vermindert stress.

Een koolhydraatarm dieet vergroot de kans op een verkoudheid
Koolhydraten zijn een belangrijke brandstof voor het immuunsysteem. Wanneer er minder koolhydraten voor het immuunsysteem beschikbaar zijn, neemt de weerstand af. Ook komt bij het volgen van een koolhydraatarm dieet het hormoon cortisol vrij. Er zijn immers wel koolhydraten nodig namelijk voor de hersenen en de rode bloedcellen. En cortisol zorgt ervoor dat deze koolhydraten door het lichaam op een andere manier worden gevormd. Cortisol zorgt voor een verdere onderdrukking van het immuunsysteem.

Wat kun je tegen verkoudheid doen?
Je kunt de kans op het krijgen van een verkoudheid verkleinen door veel buiten te zijn, gezond te eten en dagelijks een half uur tot een uur te sporten. Probeer ook in stressvolle periodes regelmatig te ontspannen. Wanneer je verkouden bent, zijn er geen medicijnen die een verkoudheid genezen. Wel kan extra vitamine C en matig intensief bewegen de duur dat je verkouden bent verkorten. Paracetamol, xylometalozine, gorgelen met zout water en een stoombad kunnen de klachten verminderen.

Bronnen:

www.nationaalkompas.nl
www.rivm.nl