Wat is quercetine en werkt quercetine? Quercetine bij duursport

Quercetine (3, 4, 5, 7 pentahydroxyflavonoïde) is een flavonoïde die met name voorkomt in rode wijn, kappertjes, uien, zwarte thee en druiven. Wanneer quercetine samen met andere flavonoïden wordt ingenomen, neemt de biobeschikbaarheid van en mogelijke bio-actieve effecten toe. Deze mogelijke bio-actieve effecten van quercetine zijn het verlagen van het risico op welvaartsziekten (diabetes mellitus, bepaalde soorten kanker en hartziekten). Binnen de sport is men met name geïnteresseerd in de mogelijke ergogene effecten van quercetine. Quercetine zou met name de aerobe capaciteit vergroten en om deze reden interessant zijn voor duursporters. De aerobe capaciteit zou vergroot worden door een grotere oxidatieve enzymcapaciteit en grotere capaciteit van de mitochondriën. Deze effecten zijn echter gevonden bij muizen die quercetine kregen. De effecten van quercetinesuppletie bij duuratleten zijn wisselend. In sommige onderzoeken wordt het positieve effect van quercetine op het duurvermogen bevestigd, in andere onderzoeken wordt geen effect gevonden. Tot op heden lijkt quercetine wel het duurvermogen en duursportprestatie van ongetrainden te vergroten, maar niet van goed getrainde duursporters.

Wijze van quercetinegebruik (suppletieprotocollen van quercetine)

Hoewel de effecten van quercetine op het duurvermogen omstreden zijn, zijn er wel al suppletieprotocollen beschikbaar. In wetenschappelijk onderzoek wordt dagelijks 1000mg quercetine gesuppleerd in vier dagelijkse dosissen van 250mg, of twee dagelijkse dosissen van 500mg verdeeld over de dag. Er zijn geen effecten van quercetine bekend wanneer quercetine langer dan 7 weken wordt gesuppleerd. Quercetine wordt snel geabsorbeerd en de hoogste concentratie van quercetine in het bloed wordt na twee tot drie uur gevonden. De halfwaardetijd van quercetine ligt tussen de drie en 28 uren. De biobeschikbaarheid van quercetine kan vergroot worden door quercetine in te nemen samen met Vitamine C en/of niacine.

Is het zinnig om quercetine te gebruiken?

Tot op heden wordt het gebruik van quercetine in de sport niet aangeraden. Er is verder onderzoek nodig om de effecten van quercetine in kaart te brengen. Ook is het effect van langdurig innemen van quercetine nog niet onderzocht.

Bronnen:

www.ausport.gov.au

Davis JM, Murphy EA, Carmichael MD et al. Quercetin increases brain and muscle mitochondrial biogenesis and exercise tolerance. Am J Physiol Regul Integr Comp Physiol, 2009; 296, R1071-1077.

Kressler J, Miljard-Stafford M & Warren GL. Quercetin and endurance exercise capacity: a systematic review and metaanalysis. Med Sci Sports Exerc. 2011; 43, 2396-2404.

Nieman DC, Henson DA, Gross SJ et al. Quercetin Reduces Illness but Not Immune Perturbations after Intensive Exercise. Medicine & Science in Sports & Exercise. 2007; 39 1561-1569

Pelletier DM, Lacerte G & Goulet ED. Effects of Quercetin Supplementation on Endurance Performance and Maximal Oxygen Consumption: A Meta-Analysis. Int J Sport Nutr Exerc Metab.