Wat is resveratrol en werkt resveratrol? Resveratrol bij krachtsport (bodybuilding) en duursport

Resveratrol is een stilbenoïde (een soort polyfenol). Resveratrol is slecht oplosbaar in water en komt van nature veel voor in blauwe druiven, pinda’s en Japanse Duizendknoop (Polygonum Cuspidatum). Het resveratrol wat in supplementen verkrijgbaar is, wordt vooral gewonnen uit het Japanse Duizendknoop. Er zijn aanwijzingen dat resveratrol het risico op hartkwalen en bepaalde vormen van kanker verlaagt. Ook binnen de sport lijken er aanwijzingen te zijn dat resveratrol de sportprestatie te verbeteren. Resveratrol lijkt het testosterongehalte te verhogen en het duurvermogen te vergroten. Resveratrol is om deze reden populair bij krachtsporters waaronder bodybuilders, maar ook duursporters. In dit artikel wordt beschreven wat het effect is van resveratrol bij krachtsporters (bodybuilders) en duursporters.

Wat is resveratrol?

Resveratrol is een stilbenoïde (een soort polyfenol). Resveratrol is slecht oplosbaar in water en komt van nature veel voor in blauwe druiven en Japanse Duizendknoop (Polygonum Cuspidatum). Het resveratrol wat in supplementen verkrijgbaar is, wordt vooral gewonnen uit het Japanse Duizendknoop.

Werkt resveratrol?

De onderzoeken die tot op heden zijn uitgevoerd met resveratrol zijn met name dierstudies met muizen en ratten. Bij muizen verhoogt resveratrol het testosterongehalte aanzienlijk. Na een behandelingsduur van vier weken met resveratrol was het testosterongehalte van de muizen met meer dan 50% toegenomen. Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon wat spiergroei stimuleert. Hoewel bij muizen er duidelijke effecten zijn gevonden van resveratrol, is het nog niet duidelijk of dezelfde effecten bij mensen gevonden kunnen worden.

Bij ratten is resveratrol gegeven om het effect op het uithoudingsvermogen te beoordelen. Het bleek dat bij ratten het uithoudingsvermogen flink toenam. Zo renden de ratten die resveratrol hadden gekregen, ruim 20% langer op een loopband, dan de ratten die geen resveratrol hadden gekregen. Ook het hart van de ratten die resveratrol hadden gekregen pompte per slag meer bloed rond. Er zijn echter nog geen onderzoeken met resveratrol uitgevoerd bij mensen. Zo is het nog niet duidelijk of langdurig gebruik van resveratrol bijwerkingen heeft.

Bronnen:

nl.wikipedia.org

Arch Pharm Res. 2008 Jan;31(1):83-7.

J Physiol. 2012 Jun 1;590(Pt 11):2783-99.