Het EEG-onderzoek

Een elektro-encefalografie, afgekort als EEG, is een onderzoek voor het meten van de hersenactiviteit. De cellen van de hersenen worden neuronen genoemd. De spontane wisselingen in het rustpotentiaal van deze cellen wordt met een EEG gemeten. De hersenactiviteit wordt geregistreerd door middel van elektrodes die op de schedel geplaatst worden. Dit artikel gaat over de uitvoering van het EEG.

Uitvoering van het EEG
Eerst worden de elektroden geplaatst op de hoofdhuid. De weerstand van de hoofdhuid moet eerst worden verlaagd, dit wordt gedaan door de huid vetvrij te maken. Vervolgens worden de elektrodes voorzien van een geleidende pasta. De elektrodes worden daarna op het hoofd bevestigd met lijm, een muts, bandjes of zuignapjes. Twintig elektrodes worden volgens een vast systeem en patroon op het hoofd geplakt en door schakelingen met elkaar verbonden.

Belasting voor de patiënt
Er is een erg lage belasting voor de patiënt bij dit onderzoek. De belasting is zo goed als verwaarloosbaar. De duur van het onderzoek bedraagt ongeveer tussen de 60 en 90 minuten. Onderzoeken met een speciale indicatie kunnen langer duren. U kunt daarbij denken aan het slaap-EEG.

De voorbereiding van de patiënt
Er zijn geen echte voorbereidingen voor de patiënt voorafgaand aan een EEG onderzoek. Wanneer men een slaap EEG moet ondergaan zijn er wel voorschriften met betrekking tot de periode dat men wakker moet zijn, voordat het onderzoek plaats vindt.

Doel van het EEG
Het doel van een EEG is het vaststellen en aantonen van de aard en ernst van cerebrale afwijkingen.

Bronnen:
A. Hijdra, Koudstaal, PJ, Roos, RAC, Neurologie (2003), Elsevier gezondheidszorg, Maarssen