Een ooievaarsbeet, ook wel haememangioma cutis neonatorum of naevus van Unna genoemd, is een veel voorkomende huidafwijking bij pasgeborene. Een ooievaarsbeet is een onschuldige huidafwijking die in de meeste gevallen vanzelf verdwijnt. Hij wordt over het algemeen gezien in de nek, op het voorhoofd en/of op de oogleden, maar hij kan ook voorkomen op het sacrum. Aangezien een ooievaarsbeet onschuldig is en meestal spontaan verdwijnt, is er geen behandeling nodig.
Waar kan een ooievaarsbeet zitten?
Een ooievaarsbeet kan op verschillende plekken voorkomen. In de meeste gevallen wordt een ooievaarsbeet gezien in de nek van een pasgeborenen, op het voorhoofd (in een V-vorm) of op de oogleden van een pasgeborenen. De naam “ooievaarsbeet” is afkomstig van de locaties waar hij voor kan komen, dit zijn de plekken waar “de ooievaar het kindje in zijn bek gehouden zou hebben”. Daarnaast kan een ooievaarsbeet ook voorkomen op het sacrum.
Wat zijn de verschijnselen van een ooievaarsbeet?
Zoals hierboven beschreven zal er een roze niet-verheven vlek aanwezig zijn vanaf de geboorte op het voorhoofd (in een V-vorm), op de oogleden, in de nek en/of op het sarcum van de baby. De roze vlek bestaat uit fijne vaatjes en deze roze vlek zal duidelijker worden wanneer de baby zich opwindt of wanneer hij/zij huilt. De baby zelf ondervindt geen klachten van de ooievaarsbeet.
Hoe vaak komt een ooievaarsbeet voor?
Een ooievaarsbeet komt veel voor bij pasgeborenen. Hoe vaak het precies voorkomt is niet geheel duidelijk. Er wordt geschat dat ongeveer 30 tot 40% van de pasgeborenen een of meerdere ooievaarsbeten hebben.
Wat is het beloop van een ooievaarsbeet?
Een ooievaarsbeet is een onschuldig huidafwijking die in de meeste gevallen weer spontaan zal verdwijnen. Een ooievaarsbeet in de hals verdwijnt niet altijd, deze is nog zichtbaar op volwassen leeftijd bij ongeveer 10-15%. Echter valt een ooievaarsbeet in de hals op latere leeftijd bijna niet op door bedekking van de vlek met haar. Een ooievaarsbeet op het voorhoofd en op de oogleden verdwijnt in de meeste gevallen geheel.
De behandeling van een ooievaarsbeet
Een ooievaarsbeet hoeft niet behandeld te worden omdat het een onschuldige huidafwijking is die in de meeste gevallen spontaan verdwijnt. Daarnaast leveren ooievaarsbeten die niet verdwijnen eigenlijk nooit cosmetische problemen op.
Bronnen:
Dr. J.A.H. Eekhof, dr. A. Knuistingh Neven, dr. W. Opstelten, 2008, Kleine kwalen bij kinderen, Elsevier Gezondheidszorg, 2e druk, Amsterdam
www.huidarts.com
L.M.E. Voorhoeve-Valstra, 2002, De 101 meest gestelde vragen op het consultatiebureau, 101-vragenboekje, Zwitsal