In dit bericht gingen we specifiek in op wat voedings- en gezondheidsclaims zijn en beschreven we onder andere wat de term ‘light’ betekent. We gingen echter niet in detail in op wat lightproducten voor je gezondheid wel, of niet kunnen doen, terwijl daar wel veel uiteenlopende ideeën over circuleren. Daarom gaan we nu eens dunnetjes in op wanneer een product de voedingsclaim light mag dragen, of lightproducten gevaarlijk zijn en of je er nu wel, of niet afvalt, of er zelfs zwaarder van wordt. Als fitte fitnesser let je namelijk niet alleen op je trainingsschema, maar ook op je voeding. Daarom eet je misschien lightproducten met het idee dat deze producten verantwoord zijn. Maar hoe verantwoord zijn deze ogenschijnlijke heilige lightproducten. Is light wel echt fors caloriebeperkt? Ook heb je misschien ook gehoord dat de kunstmatige zoetstof aspartaam kankerverwekkend is en je geen steek helpt om een paar kilo kwijt te spelen. Integendeel, light zou juist dik maken. Eerst maar eens bespreken wat light is.
Wat is eigenlijk light?
De term ‘light’ klinkt positief. Wellicht heb je bij het consumeren van light-producten het idee dat je dat zorgeloos kan doen. Dat is echter niet zo. Volgens de wet mag de fabrikant namelijk de term light voeren als het product 30% minder, suiker, of 30% calorieen bevat dan het product dat het moet vervangen. Light-chips bevat bijvoorbeeld 30% minder vet, dan de volvette variant. Light-chips bevat echter maar zo’n 10-20% minder calorieën, dan het originele product. Daarmee bevat de lichte chipsvariant nog steeds een forse 450 kcal per 100 gram. Een van de weinige light-producten die echt bijna geen calorieën en suiker bevatten, zijn de light-frisdranken, zoals bijvoorbeeld cola-light. En dat is mooi, want een standaard suikerbevattend blikje cola, trouwens ook alle (verse) SCHIJNBAAR verantwoorde sapjes bevat bijna 150 kcal. Maar juist dat colaatje-light lijkt niet zo onschuldig te zijn. Het zou kankerverwekkend en dikmakend zijn. Vooral de kunstmatige zoetstof aspartaam zou het boetekleed moeten aantrekken. Maar wat is nu eigenlijk aspartaam en is het inderdaad zo dodelijk en dikmakend als sommige tongen beweren?
Wat is aspartaam?
Aspartaam is een stof die is opgebouwd uit twee aminozuren (asparginezuur en fenylalanine). Diezelfde aminozuren zijn de componenten van spieropbouwende eiwitten. Aspartaam is 200 keer zoeter, dan suiker. Dat betekent dat 1 gram aspartaam een zoetkracht heeft van 200 gram suiker. Je hebt dus maar heel weinig aspartaam nodig om een voedingsmiddel de gewenste zoetheid mee te geven. Je lichaam verteert aspartaam volledig tot de losse aminozuren asparginezuur en fenylalanine. Eenmaal opgenomen door je lichaam wordt asparginezuur voor een klein deel omgezet in methanol. Methanol is erg giftig. Echter de hoeveelheid methanol die ontstaat bij het verwerken van aspartaam is zeer klein. Als je dagelijks de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit eet, maakt je lichaam meer methanol aan, dan dat er bij de stofwisseling van aspartaam ontstaat.
Is aspartaam kankerverwekkend?
Aspartaam staat ook wel bekend als E951. En daar begint het gelazer. Van E-nummers krijgen sommige mensen de koude rillingen over de latissimus dorsi en breekt het angstzweet uit. Niet nodig. E-nummers, waaronder aspartaam zijn namelijk door de EU grondig onderzochte en voor consumptie veilig geachte voedseladditieven. Zo staan sommige vitamines ook bekend onder een E-nummer. Vitamine C is bijvoorbeeld E-300. Aspartaam is ook niet kankerverwekkend. Zelfs als een hoeveelheid aspartaam die voorkomt in 16 blikjes cola light, wordt genuttigd, ontstaat er nog geen kanker. De onderzoeken die verontrustende conclusie brachten waaruit leek dat aspartaam kankerverwekkend was, waren slecht van opzet. Het is vanuit fysiologisch oogpunt ook zeer onwaarschijnlijk dat aspartaam kankerverwekkend is. Aspartaam wordt namelijk zoals een eiwit verteerd tot de aminozuren waar het uit bestaat. Alleen mensen met de stofwisselingsziekte PKU moeten uitermate voorzichtig zijn met aspartaam.
Maakt aspartaam dik?
Het antwoord op deze vraag is kort; nee. Het idee dat aspartaam dik maakt, is omdat de cola lightconsumptie onder mensen met overgewicht hoger is. Het idee is dan geboren dat cola lightconsumptie tot overgewicht leidt. Het kan echter ook zijn dat mensen graag iets aan hun gewicht willen doen en de suikerbevattende cola vervangen door de lightvariant. Uit onderzoek uit 2014 en 2016 lijkt consumptie van ruim 2 blikjes lightdrank tot meer gewichtsverlies te leiden, dan eenzelfde hoeveelheid water drinken.
Wat moet je met deze informatie?
Hopelijk is het je duidelijk geworden dat je niet onbeperkt light-producten kan eten. Light-producten kunnen nog steeds fors wat energie bevatten. Gij zijt gewaarschuwd. Alleen light-frisdranken bevatten bijna geen calorieën. Ook is het aspartaam geen gevaar voor de gezondheid. Light-frisdranken passen dus in een fit dieet. We raden je echter aan de cola-light consumptie niet uit de klauwen te laten lopen. Hou het bij maximaal 2 glazen per dag. Teveel cola consumeren; ook de light-variant kan namelijk tanderosie veroorzaken en je went aan een zoete smaak. Afsluitend willen we zeggen dat als je een keer je boekje een beetje te buiten wil gaan, geniet dan ook echt. Geniet je volop van een light-product, dan is dat prima, maar voelt en smaakt het toch een beetje als surrogaat? Ga dan aub the full monty en kies de volvette, vol suiker variant en probeer er bewust van te genieten!