De smartphone is niet meer weg te denken uit ons leven. We gebruiken het technologische kleinood om te bellen, appen, potten eiwitpoeder te bestellen, maar vooral ook voor de socials. Socials zoals Facebook, Instagram en Twitter zijn vooral populair bij de wat jongere gymgoers en worden niet alleen voor een training intensief gebruikt, maar ook veel tijdens een training. De jonge gymgoer krijgt dan ook vaak de kritiek van de ervaren ijzervreter, dat hij/zij beter zijn aandacht kan richten op de training in plaats van het posten van de beste selfie op Insta. Ervaren ijzervreters denken dat je niet goed kan trainen als je steeds met je telefoon bezig bent. Maar wat is hiervan waar? Wij hebben gekeken of intensief telefoongebruik voor en tijdens je training effect heeft op diezelfde training.
Punt van aandacht
Ergens hebben de ijzerroutiniers wel een punt dat je niet met je telefoon bezig moet zijn tijdens een training. Zo weten we bijvoorbeeld dat 30 en 45 minuten intensief smartphonegebruik voor een voetbaltraining tot een minder goede passing leidt. Nu weten we meteen waarom Oranje zo vroeg uit het EK lag. Niet alleen de voetbalprestatie heeft te lijden onder smartphonegebruik. Ook de zwemprestatie neemt af als daarvoor intensief wordt geswiped op de smartphone. Zo wordt de 100 en 200 meter trager afgelegd als zwemmers voor de zwemprestatie de telefoon intensief gebruiken.
Apples met peren
Duidelijk dus; afblijven van de telefoon tijdens training? Nee, niet helemaal. In bovenstaande onderzoeken is gekeken naar het effect van telefoongebruik voor de training op de sportprestatie. We moeten dus antwoord zien te krijgen of telefoongebruik tijdens de training de prestatie beïnvloedt. Verder is het belangrijk om je te realiseren dat 100m en 200m zwemmen en voetbal in tegenstelling tot krachttraining sterk leunen op je duurvermogen. Het is dus belangrijk om te weten of intensief smartphonegebruik tijdens je krachttraining diezelfde training negatief beïnvloedt. En dat is precies wat een groep Braziliaanse bewegingswetenschappers heeft onderzocht. Zij lieten daartoe 12 getrainde krachtsporters in 2 verschillende krachttrainingen hun telefoon wel, of niet gebruiken en keken naar verschillende prestatie-indicatoren. Smartphonegebruik tijdens krachttraining leidde niet tot een slechtere prestatie.
Uit een ander onderzoek uit Brazilië wordt wel duidelijk dat een half uur social mediagebruik voor een krachttraining tot mentale vermoeidheid leidt. Ook vonden de Brazilianen dat social mediagebruik voor je krachttraining tot een slechtere krachttrainingsprestatie leidt. Zo zorgt social mediagebruik voor een krachttraining dat je zo gemiddeld 20% minder reps kan maken, dan wanneer je je smartphone ongemoeid laat. De Brazilianen denken dat de mentale vermoeidheid veroorzaakt door social mediagebruik uiteindelijk tot een slechtere krachttrainingsprestatie leidt.
Conclusie
We kunnen voorzichtig concluderen dat intensief je telefoon gebruiken voor een training de duur- en krachttrainingsprestatie negatief beïnvloedt. Intensief telefoongebruik veroorzaakt mentale vermoeidheid waardoor je ook eerder fysiek vermoeid raakt door je training. Je lichaam heeft als het ware een bepaalde hoeveelheid energie. Als je die energie gebruikt met social mediagebruik heb je geen energie meer over voor een krachttraining.
Je telefoon gebruiken tijdens training heeft geen negatieve invloed op je krachttrainingsprestatie. De tijd is dan te kort om mentale vermoeidheid te veroorzaken. We kunnen het ons echter wel voorstellen dat je telefoon enorm kan afleiden als je net een nieuwe oefening wil leren, of als je echt wil focussen op je spiergevoel en het bewerkstelligen van de mind-muscle-connectie.