Exanthema subitum (zesde ziekte), oorzaak, klachten en behandeling

Exanthema subitum is een kinderziekte, het komt alleen voor bij zuigelingen en erg jonge kinderen. Bij deze ziekte krijgen kinderen uitslag op het moment dat je dat niet meer verwacht. De uitslag kan optreden wanneer bij kinderen met koorts, de koorts verdwijnt. Deze ziekte wordt ook wel de zesde ziekte genoemd. Wat aanduidt dat de ziekte pas laat ontdekt is. Het betreft een onschuldige aandoening van zeer jonge kinderen.

Oorzaak van exanthema subitum
Exanthema subitum wordt verwekt door een virus. Dit virus is het bètaherpesvirus. Dit virus kan mogelijk ook zorgen voor een spontane abortus doordat het virus waarschijnlijk de placentabarrière kan passeren.

Klachten van exanthema subitum
Zoals hierboven genoemd is exanthema subitum een aandoening die alleen voor komt bij de allerjongsten. Kinderen met de ziekte hebben in eerste instantie vrij hoge koorts. Opvallend hierbij is dat ze daarbij niet erg ziek zijn. Wanneer de koorts verdwijnt, en daarmee daling van de lichaamstemperatuur optreedt, krijgt het kind uitslag, ook wel exantheem genoemd. Deze uitslag wordt meestal gezien op de nek en romp maar kan ook in het gezicht en op de ledematen voorkomen. Het betreft een fijnvlekkige uitslag.

Behandeling van exanthema subitum
De uitslag is meestal vrij snel verdwenen. Je ziet de uitslag langzaam verbleken, dit duurt meestal enkele dagen. Bij de uitslag zijn de kinderen niet ziek. Exanthema subitum betreft een onschuldige aandoening waarbij in principe geen complicaties voorkomen. Wat bij zeer hoge koorts voor zou kunnen komen is een koortsconvulsie. Aangezien het een onschuldige aandoening betreft welke in enkele dagen over is, is er geen behandeling nodig.

Hoe vaak komt exanthema subitum voor?
Bij kinderen onder de twee jaar is exanthema subitum de meest voorkomende exanthematische aandoening. Een exantematische aandoening wil zeggen dat het een aandoening betreft waarbij een rode verkleuring (uitslag) van de huid voorkomt. De aandoening wordt bij ongeveer 2% van de nul- tot vier-jarige gezien en komt evenveel voor bij jongens als bij meisjes. Waarbij in de leeftijds-catergorie van twee tot vier jaar nauwelijks exanthema subitum voorkomt.

Literatuur:
EH van de Lisdonk, van den Bosch, WJHM, Lagro-Janssen, ALM, Ziekten in de huisartspraktijk (2003), Elsevier gezondheidszorg, Maarssen
Parveen Kumar, Michael Clark, Clinical Medicine (2002), W.B. Saunders, Philadelphia