Aan de huid is goed te zien dat mensen ouder worden. Rimpels, een slappere, droge huid, levervlekken, gesprongen adertjes, grijs en kaal worden zijn effecten van veroudering die goed te zien aan de huid. De zichtbare veroudering van de huid is voor een deel niet te voorkomen. Een gezonde leefstijl kan echter huidveroudering drastisch vertragen en iemand er jonger uit laten zien. Veel groente en fruit eten, veel water drinken, niet roken een gezond gewicht en veel bewegen laten de huid er jonger en frisser uit zien.
Oorzaken van huidveroudering
Huidveroudering heeft verschillende oorzaken. Erfelijkheid is de belangrijkste oorzaak voor de snelheid van huidveroudering. Hebben of hadden je ouders een jong uitziende huid voor hun leeftijd, dan is de kans groter dat jouw huid er ook jong uit blijft zien.
Een andere belangrijke factor voor de snelheid van huidveroudering is onbeschermde blootstelling van de huid aan zonlicht. Zonlicht versnelt de huidveroudering. Vooral bij mensen met een lichte huid veroudert de huid sneller door blootstelling aan zonlicht.
Roken is een andere belangrijke factor die huidveroudering versnelt. Roken zorgt voor slechtere doorbloeding van de huid, waardoor voedingsstoffen en zuurstof de huid minder goed bereiken en afvalstoffen minder goed afgevoerd kunnen worden.
Grote gewichtsschommelingen is een andere belangrijke factor. Grote gewichtsschommelingen zorgen voor oprekking van de epidermis (opperhuid), waardoor striemen (striae) kunnen ontstaan. Ook zorgen grote gewichtsschommelingen voor een slappere huid, omdat de elastische bindweefselvezels scheuren.
Ook weinig groente, weinig fruit en weinig magere eiwitproducten eten en weinig water drinken zorgt voor een snellere huidveroudering. Groente, fruit en magere eiwitproducten leveren essentiële bouwstoffen voor de huid. Water zorgt voor aanvoer van deze stoffen en afvoer van afvalstoffen. Alcohol doet juist het tegenovergestelde. Alcohol droogt de huid uit en zorgt voor ophoping van afvalstoffen in de huid. Daarom zie je er zo slecht uit na een avond doorzakken.
Tenslotte zorgt een gebrek aan lichaamsbeweging voor een snellere huidveroudering. Lichaamsbeweging stimuleert de doorbloeding van de huid, waardoor voedingsstoffen en zuurstof worden aangevoerd en afvalstoffen worden afgevoerd en worden uitgezweet.
Effecten van huidveroudering
Veroudering heeft verschillende effecten op de huid. Hieronder worden de verschillende effecten van veroudering op de huid opgesomd. Vervolgens worden de gevolgen van deze effecten van veroudering op de huid beschreven:
- De verschillende lagen van de huid (epidermis, dermis en hypodermis) worden dunner
- De huid bevat minder, maar wel grotere melanocyten
- De huid bevat minder bindweefsel en is daardoor minder elastisch
- De bloedvaten van de huid worden dunner en breekbaarder
- De huid bevat minder talgklieren. Dit effect treedt vooral bij vouwen na de menopauze op
- De huid bevat minder zweetklieren
Door een dunnere en minder elastische huid is de oude huid kwetsbaarder voor verwondingen. Verder zijn de bloedvaten in de oudere huid dunner en breekbaarder zijn, is een oudere huid kwetsbaarder voor het ontwikkelen van blauwe plekken en couperose. Doordat de oudere huid dunner en minder elastisch is, is de huid slapper en vormt rimpels.
Ook bevat de oudere huid minder, maar wel grotere melanocyten bevat, daardoor wordt het door de melanocyten gevormde melanine minder goed verdeeld en juist meer geconcentreerd op bepaalde plaatsen. Hierdoor ontstaan pigmentvlekken.
Doordat de oudere huid minder talgklieren bevat, wordt deze droog. Het kleinere aantal zweetklieren in de oudere huid zorgt voor een slechtere thermoregulatie.
Een gezonde leefstijl en een gezonde huid
Hoewel je niks aan de genetische aanleg kunt doen, is het wel degelijk mogelijk om huidveroudering te vertragen door een gezonde leefstijl. De volgende maatregelen kunnen ervoor zorgen dat je huid er langer jong uit blijft zien:
- Draag kleding die de huid beschermt, of gebruik een goede zonnebrandcrème tegen de huidverouderende effecten van de zon
- Stop met roken en beperk meeroken
- Drink minimaal 2 liter water per dag
- Drink maximaal 1 glas alcohol per dag
- Eet minimaal 200 gram groente en 3 stuks fruit
- Eet ruim magere eiwitproducten zonder suikers, zoals bijvoorbeeld magere kwark, magere yoghurt, mager vlees en magere vleeswaren en vis
- Zorg voor een stabiel gewicht en probeer bij overgewicht langzaam af te vallen
- Beweeg minimaal een uur per dag