Laryngitis subglottica, ook wel pseudokroep genoemd, is een aandoening die vrij frequent voorkomt bij peuters en kleuters. Klachten worden veroorzaakt door een slijmvlieszwelling in de subglottische regio. Je ziet vaak dat klachten ontstaan laat in de avond, het kind krijgt dan een inspiratoire stridor. Het kind is daarbij vaak onrustig. Dit artikel gaat verder in op wat laryngitis subglottica is, wat de verschijnselen zijn en wat de behandeling is.
Laryngitis subglottica, pseudokroep
Laryngitis subglottica wordt ook wel pseudokroep genoemd. Het is een aandoening die veroorzaakt wordt door een virale infectie. De meest voorkomende virale verwekkers zijn de virussen uit de para-influenzagroep. Laryngitis subglottica is een virale infectie van de larynx en de trachea (de luchtpijp). Het ontstekingsproces omvat de gehele bovenste luchtwegen en de trachea hoewel de naam van de aandoening suggereert dat alleen het subglottische gebied betrokken is bij de ontsteking. Wel is het zo dat er een luchtwegobstructie is, die veroorzaakt wordt door het ontstekingsproces, die zich vooral in het nauwste gedeelte van de luchtwegen bevindt; het subglottische gebied ter hoogte van het cricoïd. De meeste gevallen worden gezien in de herfst en winter, dit komt omdat dan de virussen die de ziekte verwekken het meeste voorkomen.
De verschijnselen van pseudokroep
Kinderen met een laryngitis subglottica vertonen een vrij karakteristiek ziektebeeld. De aandoening wordt het meeste gezien bij oudere zuigelingen en jonge kleuters. Je ziet vaak dat het ziektebeeld zich in een vrij korte tijd ontwikkelt. Je ziet dat kinderen overdag nog niet echt ziek zijn. Ze hebben vaak lichte klachten van een bovenste-luchtweginfectie. Daarnaast hebben ze soms wat klachten van algehele malaise. Je ziet dan dat deze kinderen aan het einde van de avond wakker worden met een typische inspiratoire stridor (zeer sterke benauwdheid). Daarnaast is er sprake van intrekkingen van de borstkas en een blafhoest. Vaak hebben deze kinderen ook een hese stem. En meestal is er ook sprake van koorts.
De behandeling pseudokroep
Wat heel belangrijk is bij laryngitis subglottica, is het geruststellen van de ouders en er voor zorgen dat het kind op zijn gemak is. Laryngitis subglottica is, in tegenstelling tot epiglottitis, geen acuut levensbedreigende aandoening. Wat vaak al goed helpt is het inademen van verwarmde lucht in combinatie met geruststelling. Het inademen van verwarmde vochtige lucht kan door het kind te stomen op de badkamer. Wanneer de klachten echter hierop niet minder worden, de klachten persisteren of wanneer de klachten erger worden, zal wel verdere klinische observatie en behandeling nodig zijn. Vaak verloopt het klinische beeld van een laryngitis subglottica echter mild en is dit vaak niet nodig. Kinderen met laryngitis subglottica kunnen meestal thuis behandeld worden.
Bronnen:
E. Rubin, Farber, JL, Pathology (2007), Lippincott-Raven, Philadelphia, New York
H. de Vries, de Jongh, TOH, Grundmeijer, HGLM, Diagnostiek van alledaagse klachten (2011), Bohn Stafleu van Lofhum, houten
EH van de Lisdonk, van den Bosch, WJHM, Lagro-Janssen, ALM, Ziekten in de huisartspraktijk (2008), Elsevier gezondheidszorg, Maarssen