Spataderen (varices) oorzaak, gevolgen en behandeling

Wanneer de kleppen van de aderen (of venen) zijn beschadigd. Het bloed kan dan terugstromen met de zwaartekracht mee. Als gevolg kan de ader verwijden. Dit wordt een spatader genoemd. Er zijn verschillende risicofactoren die een rol spelen in het ontstaan van spataderen. De gevolgen van spataderen kunnen puur cosmetisch zijn, maar kunnen ook klachten geven. De behandeling van spataders is onder andere afhankelijk van de grootte van de spatader.  

Wat is de oorzaak van spataderen (varices)?

Aderen (of venen) zijn bloedvaten die zorgen dat het bloed terugstroomt richting het hart. Vooral in de aderen waarin het bloed tegen de richting van de zwaartekracht richting het hart moet stromen, komen er kleppen voor in de aderen. Met name in de aderen van de benen komen kleppen voor. Deze kleppen voorkomen het terugzakken van het bloed. Wanneer deze kleppen beschadigd raken, zakt het bloed terug en kan de ader verwijden. Men spreekt dan van een spatader. Er spelen vele factoren in het ontstaan van spataders. Onderstaande factoren kunnen het risico op het krijgen van spataders vergroten:

Wat zijn gevolgen van spataderen (varices)?

De gevolgen van spataderen kunnen puur cosmetisch zijn. Sommige spataders zijn echter zo groot dat deze aders minder goed in staat zijn om het bloed richting het hart te vervoeren. Deze spataderen kunnen dan pijnklachten, maar ook een moe, zwaar gevoel in de benen geven, bloeden na stoten en rusteloze benen veroorzaken. Met Doppler- en Duplexonderzoek kan vastgesteld worden in hoeverre de bloedstroom is aangedaan.

Wat is de behandeling van spataderen (varices)?

Er bestaan verschillende behandelingen voor spataderen. Zo kunnen kleine spataderen met laser (Transcutane Lasertherapie TCLT) behandeld worden. Kleine en grote spataderen kunnen gestript worden. De spatader wordt dan operatief uit het been verwijderd worden. Grote spataderen kunnen ook dichtgelijmd, gelaserd of met ultrageluidsgolven verwijderd worden.

Bronnen:

www.huidinfo.nl

www.beroepsziekten.nl

www.elkerliek.nl

www.nhg.org