Oorzaken en gevolgen fissura ani (anusfissuur)

Misschien vraag je je af wat een fissura ani precies is? Een fissura ani is een aandoening die zich rond de anus bevindt. Het wordt ook wel anusfissuur genoemd. De aandoening op zich is niet van ernstige aard. Wel is het zo dat een fissura ani erg vervelend kan zijn. Ook kan het zo zijn dat het erg lang duurt voordat een fissura ani weer verdwijnt. Mensen die denken dat ze aambeien hebben en daarbij klagen over pijn in dat gebied, hebben vaak geen last van aambeien, maar van een fissura ani.

Wat is fissura ani?
Wat is nu precies fissura ani? Fissura ani is een aandoening die zich bevindt in de buurt van de anus. Het bevindt zich in de plooien van de anus ongeveer op de grens van het slijmvlies en de huid. Fissura ani bestaan uit een of meerdere ulcera (zweertjes). Meestal bevinden deze ulcera aan de bovenkant in het midden van de anus. Hoe de ulceraties precies ontstaan is nog niet helemaal duidelijk. Wat men wel weet is dat het te maken heeft met een hoge sfincterspanning en een slechtere doorbloeding lokaal. Hierdoor ontstaat een situatie waarin de genezing minder goed verloopt. Je hebt acute fissura ani en chronische fissura ani.

Klachten van fissura ani
Wanneer men fissura ani heeft, heeft men vooral last van pijn aan de anus. De pijn is vaak het ergst wanneer men ontlasting heeft. Er kan soms ook bloedverlies zijn bij de ontlasting. Het bloed is dan helderrood van kleur. Wanneer kleine kinderen fissura ani hebben kan het zijn dat ze door de pijn bij de ontlasting niet meer naar de WC durven. De klachten worden hierdoor echter vaak alleen maar erger omdat door het ophouden van de ontlasting de ontlasting steeds harder wordt en dit zorgt voor verergering van de ulceraties.

Cijfers fissura ani (hoe vaak komt een anusfissuur voor?)
Onder vrouwen komt fissura ani iets meer voor, dan onder mannen. De incidentie (aantal nieuwe gevallen van een ziekte) van fissura ani, dat wil zeggen het aantal nieuwe gevallen, is bij vouwen ongeveer 5 per 1000 vrouwen. Bij mannen is de incidentie van fissura ani ongeveer 3 per 1000 mannen. Vanaf ongeveer 14-jarige leeftijd tot aan de volwassen leeftijd komen fissura ani het meeste voor.

Beloop fissura ani
In het acute stadium kunnen fissura ani vanzelf verdwijnen. Belangrijk is het daarbij dat er goede ontlasting is, dat de ontlasting een zachte consistentie heeft. Het is daarom belangrijk voldoende vocht en vezels in te nemen eventueel aangevuld met laxantia. Tegen de pijn kan lodocaïnegel gegeven worden. Wanneer men chronisch fissura ani heeft, kan isosorbidedinitraatzalf gegeven worden.

Bronnen:
EH van de Lisdonk, van den Bosch, WJHM, Lagro-Janssen, ALM, Ziekten in de huisartspraktijk (2003), Elsevier gezondheidszorg, Maarssen
Parveen Kumar, Michael Clark, Clinical Medicine (2002), W.B. Saunders, Philadelphia