Een acute appendicitis (blinde darmontsteking), misschien ken je wel iemand in je omgeving die dit meegemaakt heeft. Mensen met een acute appendicitis hebben vaak veel pijn die in een korte tijd is ontstaan. De pijn zit dan vaak in het begin in de bovenbuik of rond de navel. Men is daarbij ook erg misselijk. Later, dat kan al binnen enkele uren zijn, kan de pijn zich verplaatst hebben naar de onderbuik rechts. Vaak is het ook erg drukpijnlijk op deze plek. Met deze klachten moet men zo snel mogelijk naar een arts.
Acute appendicitis
Acute appendicitis is een oorzaak van een ‘acute buik‘. Een acute buik is een categorie aandoeningen waarbij er klachten zijn van de buik waarbij direct verder onderzoek nodig is in het ziekenhuis, omdat er een hoge verdenking is op een ernstige aandoening waarbij snel ingrijpen mogelijk erg belangrijk is. Acute appendicitis is een aandoening die niet heel erg veel gezien wordt maar, waarbij het wel heel belangrijk is dat er snel ingegrepen wordt. Het is heel belangrijk dat de diagnose zo snel mogelijk gesteld wordt. Wanneer je bij een acute appendicitis niet snel genoeg ingrijpt, kan er een levensbedreigende situatie ontstaan. De ontsteking aan de appendix kan in een korte tijd leiden tot infiltraatvorming en zelfs tot een perforatie in de buikholte, hierdoor kan een peritonitis ontstaan die levensbedreigend kan zijn. Dit kan al binnen 48 tot 72 uur ontstaan. Wanneer men echter de klassieke symptomen van een acute appendicitis vertoont, is het niet heel moeilijk om de diagnose op tijd te stellen.
De klachten bij een blinde darmontsteking
Zoals al gezegd heeft men bij een acute appendicitis als eerste last van pijn in de bovenbuik of rond de navel en misselijkheid. Vaak is er ook sprake van koorts rond de 38 graden. De pijn kan daarna verplaatsen naar de rechter onderbuik. Er kan daarna drukpijn en loslaatpijn optreden in de rechter onderbuik. Bij sommige mensen zijn de klachten niet zo specifiek en is het lastiger om de juiste diagnose te stellen.
Cijfers (hoe vaak komt blinde darmontsteking voor?)
In Nederland komt een acute appendicitis ongeveer 1 keer voor per 1000 mensen per jaar. Acute appendicitis komt het meeste voor in de leeftijd van 5 tot en met 24 jaar.
Prognose van een blinde darmontsteking
Over het algemeen is het zo dat in Nederland een acute appendicitis een goed beloop heeft. Vaak wordt de diagnose op tijd gesteld en kan een patiƫnt goed en op tijd geholpen worden. Wat precies de oorzaak is van de acute appendicitis is vaak niet bekend.
Bronnen:
EH van de Lisdonk, van den Bosch, WJHM, Lagro-Janssen, ALM, Ziekten in de huisartspraktijk (2003), Elsevier gezondheidszorg, Maarssen
Parveen Kumar, Michael Clark, Clinical Medicine (2002), W.B. Saunders, Philadelphia