Veel mannen hebben er last van, plasklachten door een goedaardige vergroting van de prostaat. Hoe ouder de man is, hoe meer kans hij heeft op het ontwikkelen van een vergrote prostaat. Wanneer de prostaat vergroot is op basis van een goedaardige vergroting wordt dit benigne prostaathypertrofie genoemd, afgekort tot BPH. Klachten die mannen kunnen ondervinden van BPH kunnen erg hinderlijk zijn in hun dagelijkse leven. BPH is over het algemeen goed te behandelen
De oorzaak van een vergrote prostaat
BPH wordt veroorzaakt doordat de prostaat groeit. De groei van de prostaat bij BPH heeft niks met kanker te maken maar is een goedaardige vergroting van de prostaat. Hoe het komt dat de prostaat vergroot, is niet precies bekend. Waarschijnlijk heeft het te maken met de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron. Dihydrotestosteron zorgt waarschijnlijk voor de groei van de prostaat. De locatie van de prostaat is om de plasbuis, de urethra. Doordat bij BPH de prostaat vergroot is, kan deze de urethra dichtdrukken. Het dichtdrukken van de urethra zorgt voor de klachten die mannen met BPH hebben.
De klachten van een vergrote prostaat
De volgende klachten kunnen voorkomen bij mannen met BPH:
• Hesitatie, dit wil zeggen dat het langer duurt voordat het plassen op gang komt
• Nadruppelen, mannen met BPH hebben meer last van nadruppelen dan normaal
• Slappe urinestraal
• Residu gevoel, dit wil zeggen dat men na het plassen nog het gevoel heeft dat er niet geheel uitgeplast is
• Meer kracht nodig om te kunnen plassen
• Verhoogde frequentie plassen overdag
• Verhoogde frequentie plassen ’s nachts
• Urineweginfecties
De behandeling van een vergrote prostaat
Er zijn verschillende opties om BPH te behandelen. Je kunt het conservatief, medicamenteus of chirurgisch behandelen. De soort behandeling wordt gekozen aan de hand van de ernst van de klachten en de invloed van de klachten op het dagelijkse leven van de patiënt. Wanneer iemand bijna geen klachten heeft van BPH, kun je conservatief behandelen, dit wil zeggen dat je in dit geval niets doet behoudens wat leefadviezen. Wanneer de klachten echter ernstiger zijn kun je medicamenteus of chirurgisch behandelen. In principe probeer je de klachten eerst met medicatie onder controle te krijgen. Werkt dit onvoldoende, of zijn de klachten dermate ernstig dan kan chirurgische behandeling overwogen worden.
Medicamenteuze behandeling
• Alfa-blokker (omnic), dit middel zorgt voor relaxatie van de gladde spiercellen in de blaas en in de urethra. Hierdoor kan de urine beter door de blaas en urethra naar buiten. Het middel werkt meestal binnen 1 week.
• 5-alfareductaseremmer, dit middel zorgt voor een remming van de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron door het enzym 5-alfareductase te remmen. Dit middel is pas na ongeveer drie maanden werkzaam en werkt alleen bij prostaten van een volume van 40cc of meer.
Chirurgische behandeling van een vergrote prostaat
• TURP, dit wil zeggen een transurethrale resectie prostaat. De prostaat wordt vanuit de urethra “leeggeschraapt”
• TUMT, dit wil zeggen transurethrale microwave therapy, hierbij wordt de prostaat via de urethra verhit zodat een deel van de prostaat afsterft.
Bronnen:
E. Rubin, Farber, JL, Pathology (1999), Lippincott-Raven, Philadelphia, New York
H. de Vries, de Jongh, TOH, Grundmeijer, HGLM, Diagnostiek van alledaagse klachten (2003), Bohn Stafleu van Lofhum, houten
EH van de Lisdonk, van den Bosch, WJHM, Lagro-Janssen, ALM, Ziekten in de huisartspraktijk (2003), Elsevier gezondheidszorg, Maarssen