Relatie tussen het skelet en de verschillende orgaansystemen

Het skelet ondersteunt en beschermt ons tegen invloeden van buitenaf. Ook bepaalt het skelet de vorm van het lichaam en maakt het mogelijk om te kunnen bewegen. Het skelet kent een belangrijke relatie tussen het hormoonstelsel den de huid. De belangrijkste relatie is echter de relatie tussen het skelet en de skeletspieren. De skeletspieren brengen de verschillende beenderen van het skelet in beweging. Het skelet levert daarnaast calcium, dat nodig is om de spieren te kunnen samentrekken. De skeletspieren houden het skelet sterk.

Relatie tussen het skelet en de skeletspieren
De relatie tussen het skelet en de skeletspieren is zeer goed zichtbaar; wanneer het ene orgaanstelsel beweegt, beweegt ook het andere orgaanstelsel. Wanneer we gewichtdragende oefeningen doen, worden onze spieren krachtiger en oefenen ze meer trekkracht uit op het skelet. Hierdoor worden onze botten sterker en dikker. De piekbotmassa wordt ongeveer tijdens het dertigste levensjaar bereikt. Om deze reden is het dus belangrijk om tijdens de jeugd te bewegen en te sporten zeer belangrijk. Met name voor vrouwen is dat zeer belangrijk, omdat vrouwen ook minder botmassa hebben. Ook moet de calciuminname en vitamine D inname adequaat zijn om botmassa te optimaliseren. Regelmatig sporten, versterkt ook de ligamenten en pezen van spieren, waardoor deze sterker worden en gewrichten aldus ook sterker worden. Hierdoor blijven gewrichten op latere leeftijd gezond. Bewegingsvormen waarbij het skelet belast wordt met gewicht zijn een goede stimulans om botmassa op te bouwen. Wandelen en krachttraining zijn goede gewichtsdragende bewegingsvormen.

Relatie tussen het skelet en het hormoonstelsel
Hormonen sturen skeletgroei tijdens de jeugd en versterken (of juist niet) de stevigheid van skelet op latere leeftijd. Groeihormoon is nodig voor een normale skeletgroei tijdens de jeugd en het handhaven van een gezond skelet op latere leeftijd. Schildklierhormonen en geslachtshormonen zijn verantwoordelijk voor normale proporties van het skelet. PTH en calcitonine zijn juist belangrijk om de calciumspiegel van het bloed binnen normale grenzen te houden.

Relatie tussen het skelet en de huid
Het skelet is zeer afhankelijk van een gezonde huid. In aanwezigheid van zonlicht worden in de capillairen van de huid een precursor (voorloper) van vitamine D gemaakt. Deze precursor wordt elders in het lichaam geactiveerd. Vitamine D reguleert onder andere de opname van calcium uit de darm en de uitscheiding van calcium door de nieren. Calcium is voor zeer veel lichaamsfuncties belangrijk. Het skelet is dus een zeer belangrijke calciumvoorraad. Wanneer onvoldoende calcium en vitamine D wordt ingenomen, wordt het skelet steeds zwakker. Deze aandoening noemt men Rachitis (of Engelse ziekte). Deze ziekte kwam in de vorige eeuw veel bij kinderen voor.

Bronnen:
GA Thibodeau, Patton KT 2007, Anatomy & Physiology, Mosby/Elsevier
EN Marieb, Hoehn K 2007, Human Anatomy & Physiology
, Pearson/Benjamin Cummings