Keelontsteking oftewel faryngitis wordt meestal veroorzaakt door een verkoudheidvirus. Keelontsteking kan echter ook veroorzaakt worden door de ziekte van Pfeiffer en een bacterie (meestal streptokok). Symptomen van een keelontsteking zijn pijn in de keel met uitstraling naar de hals en oren, koorts en pijn met slikken. Meestal gaat een keelontsteking vanzelf over. Bij keelontsteking veroorzaakt door een bacterie kan antibiotica genomen worden. Acute keelpijn wordt angina genoemd.
Wat zijn oorzaken van keelontsteking?
Een keelontsteking wordt meestal veroorzaakt door een virus of een bacterie. Slijm van iemand met keelontsteking kan door hoesten, of niezen in de lucht worden verspreid. In het slijm (druppeltjes vocht) kan het virus of de bacterie zitten die keelontsteking veroorzaakt. Dit slijm kan worden ingeademd en de ziekteverwekkers kunnen zich nestelen in het keelslijmvlies en daar keelontsteking veroorzaken. Ook een infectie met een verkoudheidvirus, griepvirus, of het virus wat de ziekte van Pfeiffer veroorzaakt, kan keelontsteking veroorzaken. Wanneer keelontsteking ontstaat na een verkoudheid wordt dat een acute keelontsteking, oftewel angina genoemd. Ook bacteriën, meestal streptokokken kunnen keelontsteking veroorzaken. Bij een bacteriële keelontsteking zijn ook de amandelen rood en ontstoken. Een bacteriële keelontsteking kan ook het voorstadium van roodvonk zijn. Verder kunnen bloedarmoede, roken, alcohol drinken en vitaminegebrek keelontsteking veroorzaken.
Wat zijn symptomen van keelontsteking?
Bij een keelontsteking is er sprake van een ontsteking van het slijmvlies van de keelholte. Een ontsteking gaat gepaard met warmte, pijn, roodheid, zwelling en functieverlies. Zo is er bij een keelontsteking sprake van:
- Pijn in de keel
- Uitstralende pijn naar de hals en oren
- Pijn bij slikken en praten
- Schor zijn
- Vergrote lymfeklieren in de hals
- Koorts bij een hevige keelontsteking
- Roodheid van de keel
Naast deze symptomen kunnen er ook witte vlekken, door pus op de amandelen en keel ontstaan. Meestal zijn witte vlekken een symptoom van een bacteriële keelontsteking. Bij een bacteriële keelontsteking kunnen ook de amandelen ontstoken zijn. Ontstoken amandelen wordt tonsillitis genoemd. Op basis van het verhaal van de patiënt kan de arts meestal wel de diagnose keelontsteking stellen. Soms neemt de arts wat slijm uit de keel af, om te kijken welke bacterie of virus de keelontsteking veroorzaakt.
Hoe verloopt de behandeling van keelontsteking?
Meestal geneest een keelontsteking vanzelf en richt de behandeling zich met name op de klachten. Zo kan tegen de pijn en koorts paracetamol gebruikt worden. Om de ontsteking wat te remmen kan diclofenac of ibuprofen gebruikt worden. Diclofenac en ibuprofen kunnen echter wel maagklachten geven. Bij diclofenac en ibuprofen is het raadzaam om deze middelen alleen op doktersadvies te gebruiken. Bij een bacteriële infectie wordt vaak antibiotica voorgeschreven. Bij een virale infectie heeft antibiotica totaal geen zin. Wanneer iemand vaker per jaar keelontsteking heeft, kan besloten worden om de amandelen te verwijderen. Verder wordt geadviseerd om niet te roken. Roken prikkelt namelijk het keelslijmvlies en verergert de klachten. Ook veel praten verergert de klachten. Koele dranken (geen alcohol) en zuigen op een dropje of keelsnoepje kunnen ook de klachten verlichten. Tenslotte wordt aangeraden om rust te nemen, vooral wanneer er sprake is van koorts.
Bronnen:
www.medicinfo.nl
www.gezondheidsplein.nl
mens-en-gezondheid.infonu.nl
www.gezondvgz.nl
www.artsenapotheker.nl
www.gezondheid.be