De weefsels waaronder de spieren worden door de slagaders voorzien van bloed. In het bloed zit zuurstof. Het zuurstof in het bloed is nodig om met verbranding energie vrij te maken uit voedingsstoffen. Wanneer de weefels onvoldoende bloed en dus zuurstof krijgen, gaan de weefsels verzuren. Bij etalagebenen zijn de slagaders in de benen vernauwd door aderverkalking. Verbetering van de leefstijl is een behandelingoptie. Ook dotteren en een bypassoperatie zijn behandelopties.
Verbeteren van de leefstijl eerste stap in de behandeling van etalagebenen
Mensen met een ongezonde leefstijl vergroten de kans op het ontwikkelen van aderverkalking (atherosclerose) en dus etalagebenen. Niet alleen vergroot een ongezonde leefstijl de kans op het ontwikkelen van etalagebenen, ook verslechtert een ongezonde leefstijl de kwaliteit van de bloedvaten. Een ongezonde leefstijl laat de vetafzettingen in de slagaders van de benen verder groeien. Veranderen van de leefstijl heeft forse positieve effecten op de kwaliteit van de bloedvaten. Stoppen met roken, afvallen, meer fruit en groente eten en minder verzadigd vet eten zijn veranderingen die horen bij een gezonde leefstijl. Ook meer bewegen hoort bij een gezonde leefstijl. Het lijkt tegenstrijdig dat bewegen goed kan zijn bij etalagebenen, omdat bewegen pijnlijk is. Bewegen zorgt er echter voor dat er nieuwe bloedvaten worden gevormd en dat de aangedane bloedvaten elastischer worden. Hierdoor verbetert de bloedstroom en krijgen de spieren weer de benodigde zuurstof. Bewegen bij etalagebenen kan onder begeleiding van een fysiotherapeut plaatsvinden. Naast verandering van de leefstijl kunnen medicijnen worden geadviseerd die het groeien van de vernauwing remmen.
Een operatie wanneer de bloedvatvernauwing te ernstig is
Wanneer de vernauwing van de slagader van het been te ernstig is, kan een operatie worden ingezet. Bij een operatie wordt de bloedvoorziening van de weefsels waaronder de spieren van het been hersteld. De bloedvoorziening kan op verschillende manieren worden hersteld. Zo kan het verstopte bloedvat gedotterd worden. Ook kan een stent geplaatst worden. Tenslotte kan er een bypassoperatie of endarteriëctomie worden ingezet om de bloedvoorziening weer te herstellen. Elke methode wordt kort beschreven.
Dotteren
Dotteren vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Via de liesslagader wordt een ballontje ter hoogte van de vernauwing gebracht. Wanneer het ballontje op de juiste plaats zit, wordt het ballontje opgepompt. Op deze manier wordt het bloedvat opgerekt en kan de bloedstroom weer normaliseren.
Stent plaatsen
Een stent plaatsen gebeurt vaak na een dotterbehandeling. Een stent is een kokertje van metaalgaas wat in het verstopte bloedvat wordt geplaatst. De stent houdt als het ware het bloedvat open.
Bypassoperatie
Bypass betekent niets meer en niets minder dan een omleiding. Een bypassoperatie wordt ook wel ingezet om de bloedstroom van het hart te normaliseren, wanneer de kransslagaders van het hart zijn verstopt. Ook in de benen kan een bypassoperatie worden ingezet om een omleiding voor het bloed naar de weefsels van de benen te creëren. De bypass wordt vaak gemaakt van een lichaamseigen ader.
Endarteriëctomie
Bij een endarteriëctomie schraapt de chirurg het bloedvat waar de vernauwing in zit schoon. Hierna hecht de chirurg het vat met een ader of kunststof. Endarteriëctomie is een relatief nieuwe behandelmethode. De effecten lijken vergelijkbaar, of beter te zijn dan van een bypassoperatie.
Bronnen: