Fibromyalgie, oorzaken, symptomen en behandeling

Fibromyalgie kent geen duidelijke oorzaak. Chronische stress, een koude en vochtige omgeving, slaapproblemen en nog een aantal andere factoren vergroten het risico op het krijgen van fibromyalgie. Pijn aan de spieren, spierkrampen en stijfheid zijn symptomen van fibromyalgie. Pijnstilling (corticosteroiden, NSAID’s, lokale pijnstilling) antidepressiva, gedragstherapie en fysiotherapie (oefentherapie) kunnen zinvol zijn bij fibromyalgie.

Wat zijn oorzaken van fibromyalgie?
Een duidelijke oorzaak voor fibromyalgie is nog niet gevonden. Wel wordt gedacht dat een verzwakt immuunsysteem de kans op het krijgen van fibromyalgie vergroot. Zo lijkt fibromyalgie vaker voor te komen bij mensen die de ziekte van Pfeiffer hebben doorgemaakt, besmet zijn met het herpesvirus (koortslipvirus) en bij mensen die reuma (reumatoide arthritis) hebben. Verder lijkt er een relatie te bestaan tussen een slecht voedingspatroon, chronische stress en het ontstaan van fibromyalgie. Een slecht voedingspatroon (weinig groente, weinig fruit, weinig volkoren producten) verzwakken het immuunsysteem, waardoor de kans op het krijgen van fibromyalgie groter wordt. Ook worden de klachten erger bij een slecht voedingspatroon. Chronische stress, slaapproblemen, depressieve gevoelens, vermoeidheid, vochtige en koude omgeving en artrose zijn risicofactoren voor het ontwikkelen van fibromyalgie. Fibromyalgie komt vaker voor bij vrouwen, dan bij mannen.

Wat zijn symptomen van fibromyalgie?
Pijn in de spieren en spierkrampen staan op de voorgrond bij fibromyalgie. Ook voelen spieren stijf en gespannen aan. Verder voelen ligamenten (gewrichtsbanden) pijnlijk aan. Patiënten met fibromyalgie hebben ook vaak depressieve gevoelens. Doordat spieren minder worden gebruikt, worden spieren minder krachtig. Mensen met fibromyalgie hebben minder spierkracht en zijn sneller vermoeid. Omdat spieren in het hele lichaam voorkomen, kunnen fibromyalgiepatienten van alle spieren last hebben. Vaak zijn echter de spieren van het bovenlichaam (schouders, nek, lage rug) aangedaan. Er is sprake van fibromyalgie wanneer iemand langer dan 3 maanden pijn heeft, op meer dan 3 plaatsen in het lichaam en er sprake is van minimaal 11 tenderpoints. Ook moet er geen andere ziekte zijn die de klachten verklaard. Tegenwoordig worden er ook andere criteria gebruikt om de diagnose fibromyalgie te stellen. Deze criteria zijn:

  • Minstens 3 maanden pijn
  • Geen andere ziekte die de klachten verklaard
  • De fibromyalgiescore is minimaal 12, de pijnscore is minimaal 3 en de symptoomscore is minimaal 5

Hoe verloopt de behandeling van fibromyalgie?
Fibromyalgie kan met medicijnen, gedragstherapie en fysiotherapie behandeld worden. Fibromyalgie kan echter niet genezen worden. Medicijnen die bij fibromyalgie gebruikt worden zijn corticosteroïden (ontstekingsremmer), NSAID (Niet Steroide Anti-Inflammatoire Drugs) en lokale pijnverdovende middelen worden gebruikt om de pijn te verlichten. Anti-depressiva worden gebruikt om de depressie die gepaard kan gaan met fibromyalgie te behandelen. Verder kan gedragstherapie zinvol zijn bij fibromyalgie en kan fysiotherapie (oefentherapie) er voor zorgen dat spieren niet verder verzwakken.

Bronnen:

www.fibromyalgie.nl
www.consumed.nl
www.medicinfo.nl
www.ntvg.nl