Een kenmerk van diarree is brijige tot dunne ontlasting. Ook moet de patiënt drie keer of vaker naar het toilet. Verder is de nood om naar het toilet te gaan hoog en voelt de patiënt zich slap en kan last hebben van buikpijn en misselijkheid. Acute diarree is een plotse verandering van het ontlastingspatroon van hooguit twee weken. Chronische diarree duurt langer dan twee weken. De prognose van acute diarree is goed; 90% van de mensen geneest zonder behandeling van de huisarts. Voldoende drinken is een belangrijk aandachtspunt.
Wat zijn de oorzaken van acute diarree?
Oorzaken van diarree zijn infectie van een virus (de meest bekende virussen zijn: adenovirus, rotavirus of norovirus), een infectie van een bacterie (de meest bekende bacteriën zijn: Yersinia, Campylobacter en Salmonella). Infectie met een bacterie wordt meestal veroorzaakt door besmet of bedorven. Bacteriën hebben zich op het voedsel kunnen verspreiden, komen vervolgens met het voedsel in de darm terecht en prikkelen en beschadigen de darmwand. Ook kunnen bacteriën op het voedsel zelf gif (toxinen) aanmaken, dit is bijvoorbeeld het geval bij de Ecoli-bacterie. Vooral vis, schaal- en schelpdieren zijn beruchte veroorzakers van diarree. Schepijs uit een standje kan ook diarree veroorzaken wanneer het ondeugdelijk wordt bewaard. Ook kan kraanwater uit het buitenland besmet zijn. Sommige darmziekten zoals de ziekte van Crohn en Colitis Ulcerosa kunnen ook diarree veroorzaken. Lactose en gluten kunnen diarree veroorzaken wanneer patiënten hiervoor intolerant zijn (lactose-intolerantie en coeliakie). Verder kan alcoholmisbruik tot diarree leiden. Minder bekende oorzaken van diarree zijn angst, stress en besmetting met bepaalde wormen.
Wat zijn symptomen van acute diarree?
Acute diarree kent de volgende symptomen:
- Algeheel gevoel van zwakte.
- Vaker dan normaal naar het toilet (of meer dan 3 keer per dag).
- Waterdunne tot brijige ontlasting.
- Buikkrampen en buikpijn.
- Misselijk gevoel.
- Soms braken.
- Soms bloed en slijm bij de ontlasting.
Wat is de prognose van acute diarree?
Bij acute diarree is er heel erg vaak geen behandeling door de huisarts nodig. Ongeveer 90% van de patiënten geneest binnen 10 dagen. Dit betekent dat de prognose erg goed. Wanneer echter in zeer korte tijd zeer veel vocht wordt verloren kan de prognose minder goed zijn. Er kan dan uitdroging optreden. Het is belangrijk om het verloren vocht direct aan te vullen. Wanneer de patiënt langer dan 10 dagen last blijft houden is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Ook wanneer in korte tijd de conditie van de patiënt erg verslechtert, is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Het is niet aan te raden om zelf te gaan dokteren. Gebruik dus geen actieve kool om de diarree te remmen. De diarree kan veroorzaakt worden door een virus of bacterie. Wanneer de diarree geremd wordt, kan de bacterie zich gaan nestelen in de darmwand en kan de infectie zeer ernstig worden. Het is wel erg belangrijk om goed te blijven drinken.
Behandeling bij acute diarree?
Wanneer de patiënt langer last blijft houden van diarree is het aan te raden om contact op te nemen met de huisarts. De huisarts kan een antibioticum voorschrijven om een mogelijke infectie met virus of bacterie te remmen. Het belangrijkste is om voldoende te blijven drinken. De patiënt dient minimaal 2 tot 3 liter te drinken (geen alcohol). Het is aan te raden om te drinken wat de patiënt lekker vindt. In sommige gevallen kan bij de drogist of apotheek ORS gehaald worden. ORS is een poeder wat opgelost moet worden in water. Het poeder bevat zout en zo wordt niet alleen vocht, maar ook zout aangevuld. Draag verder zorg voor een goede hygiëne. Enerzijds om herbesmetting te voorkomen, anderzijds om te voorkomen dat anderen besmet raken.
Bronnen: