De milt is een orgaan gelegen in de buikholte. Het orgaan heeft de vorm van een koffieboon met een lengte van circa 10-12 centimeter, een breedte van circa 6-8 centimeter en een dikte van circa 3-4 centimeter. Het gewicht van de milt is ongeveer 150-200 gram. De milt ligt achter de maag en heeft meerdere functies.
De bouw van de milt
De milt is het grootste orgaan van de lymfatische organen met een lengte van 10-12 cm, een breedte van 6-8 cm en een dikte van 3-4 cm. Het is een mobiel orgaan gelegen in de linker bovenste kwadrant van het abdomen. De milt heeft een blauwrode kleur. Aan de voorkant van de milt ligt de maag, aan de achterkant van de milt ligt een gedeelte van het linker diafragma. De punt van de staart van de pancreas ligt mediaal van de milt.
De functies van de milt
De milt heeft meerdere functies. Een van zijn functies is het selecteren van de rode bloedcellen die oud of abnormaal zijn. Deze oude of afwijkende rode bloedcellen worden door de milt vernietigd. Ook andere circulerende vreemde stoffen worden door de milt vernietigd. Een ander functie van de milt is extramedullaire hematopoiëse. Dit wil zeggen dat pluripotente stamcellen aanwezig die zijn in de milt zich zullen vermenigvuldigen tijdens ernstige hematologische stress, zoals bij hemolytische anemie. Een andere functie van de milt is zijn immunologische functie. De milt bevat circa 25% van de T-lymfocyten en 15% van de B-lymfocyten. In de milt kunnen antilichamen worden geproduceerd. De milt dient ook als opslag voor bloedbestanddelen waaronder de bloedplaatjes. Deze bloedplaatjes kunnen vanuit de milt snel gemobiliseerd worden.
Aandoeningen van de milt
Er komen verschillende aandoeningen voor aan de milt. Hieronder staat een overzicht van enkele van deze aandoeningen.
- Een vergrote milt. Dit kan meerdere oorzaken hebben zoals ontstekingen, infecties of haematologische aandoeningen
- Atrofie van de milt
- Aandoeningen waarvoor de milt verwijderd moet worden (bijvoorbeeld door een trauma)
Bronnen:
S. Silbernagel, A. Despopoulus, 2001, Atlas van de fysiologie, Sesam, Baarn
H. Fritsch, W. Kuhnel, 2007, Atlas van de anatomie, Inwendige organen, Sesam, Baarn
P. Kumar, M. Clark, 2002, Clinical Medicine, Saunders
K.L. Moore, A. F. Dalley, 1999, Clinically oriented Anatomy, Lippincott, Williams & Wilkins