Gonorroe, oorzaak, symptomen en behandeling

Gonorroe is een infectieziekte. Gonorroe is een SOA, een seksueel overdraagbare aandoening. In de volksmond wordt gonorroe ook wel een ‘druiper’ genoemd. De veroorzaker van gonorroe is Neisseria Gonorrhoeae. Dit is een gram-negatieve diplokok, een soort bacterie. Deze bacterie groeit intracellulair. Gonorroe is een veel voorkomende infectieziekte, mondiaal gezien is gonorroe een van de meest voorkomende infectieziekte. Gonorroe is alleen seksueel overdraagbaar en niet via een niet-seksuele weg.

Verschijnselen van gonorroe
Als we gaan kijken naar de klinische verschijnselen van gonorroe zie je dat er nogal een verschil is tussen de verschijnselen van de ziekte bij mannen en vrouwen. Bij de mannen zie je dat ze last hebben van een brandend en pijnlijk gevoel bij het plassen en een purulente (heldere) afscheiding uit de urethramond die wat rood is en gezwollen. Deze klachten ontstaan meestal na een incubatietijd van drie tot vijf dagen. Door deze klachten is het vaak zo dat de mannen hulp gaan zoeken bij de huisarts. Bij vrouwen zijn de klachten vaak minder ernstig. Ongeveer de helft van de vrouwen gaat met hun klachten hierdoor niet naar de huisarts. Bij de vrouwen is de uretritis vaak veel minder heftig dan bij de man. Bij vrouwen kan ook een cervicitis ontstaan die fluorklachten kan geven.

Cijfers (hoe vaak komt gonorroe voor?)
De incidentie (aantal nieuwe gevallen van een ziekte) van gonorroe wordt geschat op ongeveer 9 per 100.000 inwoners. Echter is het zo dat de echte incidentie een stuk hoger ligt, dit komt omdat niet iedereen met gonorroe zoveel klachten hiervan ondervindt dat ze ermee naar de huisarts gaan. Ook kan het zo zijn dat niet iedereen naar de huisarts gaat vanwege schaamtegevoel. De werkelijke incidentie zal ongeveer 50% tot 100% hoger. Bij mensen uit een hogere sociale klasse komt minder gonorroe voor. Wanneer een man gonorroe heeft en seksueel contact heeft met een vrouw, heeft de vrouw ongeveer 95% kans om zelf gonorroe te krijgen. Wanneer een vrouw gonorroe heeft en seksueel contact heeft met een man, heeft de man 20% tot 25% kans om ook besmet te raken.

Behandeling van gonorroe
Wanneer gonorroe niet behandeld wordt, kan het spontaan genezen. Dit is echter meestal niet het geval. Dit komt doordat de infectie zich verder uit kan breiden en op die manier voor complicaties kan zorgen. De behandeling van gonorroe bestaat uit antibiotica. Voor de behandeling zijn diverse therapieschema’s beschikbaar. Alle therapieschema hebben een genezingskans van ongeveer 90-95%.

Bronnen:
EH van de Lisdonk, van den Bosch, WJHM, Lagro-Janssen, ALM, Ziekten in de huisartspraktijk (2003), Elsevier gezondheidszorg, Maarssen
Parveen Kumar, Michael Clark, Clinical Medicine (2002), W.B. Saunders, Philadelphia